SOŢIILE preşedinţilor. Povestea celor patru Prime Doamne în IMAGINI. Promisiunea lui Carmen Iohannis

Soţiile foştilor preşedinţi ai României s-au remarcat prin discreţe în timpul mandatelor celor care au ocupat prima funcţie în stat. Nina Iliescu a stat departe de lumina reflectoarelor, afişându-se, de-a lungul anilor, la braţul soţului său doar în duminica alegerilor. Nadia Constantinescu a fost o prezenţă aproape neobservată în cei 4 ani petrecuţi la Cotroceni de Emil Constantinescu. Maria Băsescu a căutat calea de mijloc: s-a expus public alături de soţul ei, dar s-a arătat extrem de reţinută în faţa camerelor. Ultima pe listă, Carmen Iohannis, pare să impună un alt model de Primă Doamnă. În doar trei luni de mandat, l-a însoţit pe soţul său în vizite externe importante şi spune că va fi lângă el "ori de câte ori este nevoie".

14 apr. 2015, 06:05
SOŢIILE preşedinţilor. Povestea celor patru Prime Doamne în IMAGINI. Promisiunea lui Carmen Iohannis

CARMEN IOHANNIS a devenit un personaj intens mediatizat odată cu instalarea soţului său la Cotroceni. Declarată admiratoare a familiei regale, dar şi a soţiei preşedintelui american Barack Obama, Michelle, Carmen Iohannis s-a remarcat prin ţinutele elegante şi feminine purtate la apariţiile publice alături de soţul ei.

După câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, primirea ce i-a fost făcută de elevii de la liceul din Sibiu, unde este profesoară de limbă engleză, a arătat valul de simpatie de care se bucură aceasta. La scurtă vreme de la preluarea mandatului prezidenţial, Carmen Iohannis a făcut şi primele schimbări: a luat decizia de a lucra ca profesor cu jumătate de normă, pentru a putea să petreacă mai mult timp alături de soţul ei, la Bucureşti.

„Este pregătită să fie primă doamnă. Ne-am asumat amândoi că aici vom ajunge şi am luat în calcul să venim la Bucureşti. Am cunoscut-o pe Carmen la 23 de ani, făceam excursii pe munte. Ne-am înţeles din ce în ce mai bine şi am decis să rămânem împreună”, declara Klaus Iohannis, până să ajungă la Cotroceni.

În februarie, la numai o lună de la preluarea mandatului de către soţul său, Carmen Iohannis arăta că îşi ia în serios rolul de Primă Doamnă. A mers alături de preşedinte în vizita oficială  din Franţa, iar la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii românilor, a dat şi primele declaraţii: „Mi-am organizat în așa fel orele la școală, încât să mai pot pleca din când în când, să fac și altceva, nu doar școală. (….) De câte ori este nevoie sunt alături de el!”

 

La scurtă vreme, Carmen Iohannis l-a însoţit pe preşedinte şi la Berlin. Aici, declară că deocamdată nu şi-a început activitatea de Primă Doamnă, dar i-ar plăcea să se implice în educaţie şi în susţinerea tinerelor talente.

„Promit că o să încerc să fac ceva şi pentru cei de acasă şi pentru cei de afară, cât îmi stă în putinţă”, spunea soţia preşedintelui. Klaus Iohannis a arătat că vede altfel rolul Primei Doamne şi când a decis să fie însoţit de aceasta la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Prezenţa soţiei unui şef de stat la un astfel de eveniment a fost o premieră pentru România.

Soţia şefului statului a impresionat prin eleganţă la dineul oficial oferit de Casa Regală la Castelul Peleș, cu ocazia zilei de naștere a Principesei Moștenitoare Margareta. 

Ultima apariţie publică a acesteia a fost pe 1 aprilie, când la Cotroceni a fost primit președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Carmen Iohannis s-a făcut şi de această dată remarcată prin ţinuta sa vestimentară, deşi unele voci au considerat-o nepotrivită.

 

MARIA BĂSESCU a fost o prezenţă destul de discretă. Deşi a fost alături de Traian Băsescu, pe parcursul celor 10 ani de mandat, la multe dintre evenimentele Cotroceniului, aceasta s-a arătat reticentă în declaraţii. În 2005, la scurt timp după ce Traian Băsescu devenea preşedinte, Maria Băsescu spunea că i se pare „cam preţios” să spună ca „va contribui la bunastarea Romaniei”.

Traian s-a sfatuit cu familia lui doar in acele decizii politice care l-au vizat direct, cum a fost candidatura lui la Presedintie. In rest, nu m-am implicat niciodata in deciziile sotului meu. Ne-a protejat intotdeauna de o expunere publica pentru ca asta ne-am dorit noi, familia Basescu… As vrea insa sa mai spun ca extremele nu sunt slabiciunea mea, asa ca nu admir tipul Elena Ceausescu, cum nici nu apreciez izolarea totala, aproape frustranta, a sotiei unui demnitar, aflat in varful ierarhiei, cum spuneti dumneavoastra. Exista o cale de mijloc, cu siguranta si sper sa o gasesc daca va fi vreodata nevoie„, mărturisea Maria Băsescu.

Timidă în faţa camerelor de luat vederi, Maria Băsescu, care se dedicase în totalitate, până la momentul venirii lui Traian Băsescu la Cotroceni, familiei şi creşterii celor două fete, a intrat oficial în rolul de Primă Doamnă,  însoţindu-l pe soţul său în vizite externe şi fiind gazda mai multor lideri ai lumii la Bucureşti, alături de preşedinte.

În 2008, când a avut loc Summitul NATO de la Bucureşti, Maria Băsescu a stat la masă între doi dintre cei mai puternici oameni din lume, Vladimir Putin şi George W. Bush, şi, tot în prezenţa greilor mondiali, a participat la programul cultural oferit şefilor de stat şi de guvern prezenţi la Summit.

 

 

Maria Băsescu a fost cea care a însoţit-o şi pe soţia preşedintelui american, Laura Bush, la o serie de evenimente organizate în Capitală, în marja Summit-ului. 

În februarie 2013, Maria Băsescu a fost, alături de Traian Băsescu, în vizita oficială de la Vatican.

Extrem de discretă s-a dovedit Maria Băsescu şi în timpul ieşirilor private, la restaurant, la mare sau la munte. Ea a luat însă prin surprindere atunci când, printr-o scrisoare deschisă, a negat că Traian Băsescu si-ar fi batut, de-a lungul timpului, fetele si soţia şi, când, printr-un comunicat de presă, dezminţea informaţiile că divorţează de Traian Băsescu.

Altfel, Maria Băsescu a impresionat de fiecare dată prin eleganţa şi simplitatea sa, preşedintele american, George W. Bush, făcând şi o glumă în timpul unei declaraţii susţinute alături de Traian Băsescu: În România, i-a plăcut îngheţata şi soţia preşedintelui. 

 

Maria Băsescu a devenit cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru echitaţie. La un moment dat, aceasta mărturisea: 

„Merg o data pe zi la echitatie, apoi mi-e drag sa ma ocup de plantele din gradina, de casa, de cei doi caini pe care ii avem, Aki si Dick, imi place sa citesc. Traian cand era tanar era mai mult pe mare, apoi dupa ’90 intrand in politica era fie la minister, fie la partid, acum la primarie. Viata m-a invatat sa il astept, iar fetele au fost cea mai importanta preocupare a mea. Acum ca au crescut, Ioana e la casa ei, Bobita cu serviciul, cu ritmul ei, am intr-adevar ceva mai mult timp liber. Asa ca am descoperit echitatia, mi-am luat carnetul de sofer, fac lucruri de care nu am avut timp la tinerete.”

Devenită bunică, Maria Băsescu se ocupă acum de nepoţii ei.

 

NADIA CONSTANTINESCU l-a însoţit pe fostul preşedinte al României, Emil Constatinescu, în câteva vizite oficiale, însă nu a exagerat cu apariţiile publice.

În timpul mandatului soţului său a lucrat la Ministerul Justiţiei. Acum este pensionară. Într-una dintre puţinele sale declaraţii, în 2002, Nadia Constantinescu spunea: „Nu mai merg la serviciu, din pacate. Si asta regret. Nu o consider o nedreptate, e o optiune personala. Tragic a fost ca-n minister s-a optat pentru o persoana mai in varsta decat mine. Dar acum, dupa un an de la pensionare, m-am acomodat. Am lucrat impreuna cu sotul meu la clasarea documentelor pentru carte, la corectura volumelor”.

NINA ILIESCU nu a vrut niciodată să iasă în evidenţă. S-a ferit să se expună în public, dar, după cum mărturisea fostul şef al statului, a fost în permanenţă cel mai sever critic al său.

Nina şi Ion Iliescu s-au cunoscut pe când aveau doar 18 ani. S-au căsătorit pe 21 iulie 1951, la 21 de ani şi, după ce şi-au terminat studiile la Moscova, in 1954, s-au întors la Bucuresti.

În timpul mandatului de preşedinte al soţului său, Nina Iliescu s-a afişat alături de soţul său doar la alegeri. Ani la rândul, Nina şi Ion Iliescu au venit, ţinându-se de braţ, la Liceul Jean Monnet pentru a-şi exercita dreptul la vot.

.

Ion Iliescu nu s-a sfiit niciodată să spună cât îşi preţuieşte soţia.

Sotia mea este cel mai bun prieten al meu. Traim in primul rand de-o viata. Este o persoana cu o personalitate puternica si niciodata nu a acceptat o pozitie secundara fata de mine si nu a vrut sa-si consacre statutul de sotie a lui Iliescu. Are propria sa personalitate, a avut raspunderile proprii cu un destin profesional bine determinat si nu a vrut, pe langa conjunctura data, amintirea unei anumite practici a Cabinetului 2 din Romania, nu a vrut sa accepte nici un fel de similitudini din acest punct de vedere si de aceea, pastrand sustinerea morala continua si comuniunea in intelegerea lucrurilor, isi pastreaza si un ton critic foarte sever, este criticul meu, este cel mai apropiat om. Este omul cel mai apropiat si care sufera alaturi de mine cand sunt probleme grele, dar care este si criticul cel mai sever si cel mai obiectiv, pentru ca o face nu interesat, ci pur si simplu pentru ca vrea sa imi mearga bine„, spunea Ion Iliescu in 2004.

„Ne intelegem din ochi sau chiar anticipat, ea avand o adevarata premonitie in ceea ce ma priveste. Pentru mine, sotia nu este numai omul iubit, cel mai apropiat, loial si devotat, dar si cel mai bun prieten si sfatuitor. Ne completam. Ea are multe calitati care mie imi lipsesc: o intuitie extraordinara si un fler deosebit la oameni. Este mai intransigenta si neiertatoare cu cei care ii insala bunacredinta. Spre deosebire de mine, spirit oarecum mai meridional, cu unele slabiciuni si neglijente specifice, ea este de o deosebita rigoare, cu un inalt spirit de disciplina, ordine, punctualitate, simt al datoriei, fiind intr-un fel „spiritul german” al familiei. Am petrecut impreuna multe clipe frumoase, am avut satisfactii si impliniri, dar am infruntat impreuna si momente deosebit de dificile, ceea ce ne-a apropiat si ne-a calit. Este, fara indoiala, omul de langa mine cel mai drag si pretios”, mărturisea fostul preşedinte, în 2000.

În 2011, Ion Iliescu povestea că şi-a dorit copii, însă după mai multe sarcini toxice ale soţiei sale, nu a mai fost posibil. „Chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie… Soţia mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea nu s-a mai putut”, spunea Ion Iliescu. Fostul şef de stat relata şi cumdecurge viaţa de zi cu zi în familia Iliescu şi a destăinuit care este numele său de alint. 

„Când vorbeşte cu alţii îmi spune Iliescu, dar acasă mă strigă Ionel sau Nelu”, a povestit fostul preşedinte. „E mai ordonată şi mai disciplinată decât mine, desigur. Agenda mi-o fac singur, dar se preocupă să am timp să lucrez, să scriu. Fac aceste lucruri acasă, nu aici, la birou”, mai spunea Iliescu.