Şpăgi la Stomatologie: Profesori care primeau parfumuri, creme de corp, bijuterii şi carne de iepure de la studenţi

Viitorii medici stomatologi, şcoliţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea reuşesc să treacă examenele fie cu bani, fie cu diferite produse, cum ar fi parfumuri marca Avon, bijuterii din argint, creme de corp, pachete de cafea, sau chiar carne de iepure.

20 feb. 2017, 05:41
Şpăgi la Stomatologie: Profesori care primeau parfumuri, creme de corp, bijuterii şi carne de iepure de la studenţi

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au reuşit să trimită după gratii, în arest preventiv, două cadre universitare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Este vorba despre Adriana Pirte, şefa Departamentului de Medicină Dentară, şi Camelia Dalai, şefa de lucrări din cadrul aceluiaşi department. Acestea au fost date pe mâna anchetatorilor chiar de către studenţi, în urma unor denunţuri, potrivit Vocea.biz. Ancheta procurorilor vizează perioada de examene din cursul anului 2016.

Niciuna dintre profesoare nu primea şpaga în facultate, ci la cabinetele private. În ce o priveşte pe Adrianei Pirte, în sarcina căreia anchetatorii au reţinut 15 infracţiuni de luare de mită, studenţii se programau telefonic sub pretextul unor consultații medicale, iar la momentul sosirii în cabinet aceștia îi relatau cadrului universitar că de fapt sunt studenți și doresc promovarea unor examene. Examenele erau promovate în schimbul unor sume ce porneau de la 50 de euro.

Adriana Pirte era titulara cursurilor de „ Endodonție I”, „ Endodonție II”, „Endodonție III”, „Diagnostic Orodentar și Ergonomie” și „Reconstituiri ale Coroanei Dentare.

Procurorii arată că, spre exemplu, pe 2 iunie 2016, profesoara a primit 200 de euro pentru promovarea a două examene la disciplina „Endodonție 2”, examene din care unul a fost susținut de către martorul denunțător și celălalt de un alt student. A mai primit 150 de euro în următoarea săptămână pentru promovarea a 3 examene la disciplina „Diagnostic orodentar și orgonomie”, examene din care unul a fost susținut de către martorul denunțător și celelalte susținute de către alţi studenți.

Nu a refuzat nici şpaga sub formă de bijuterii. Pe 30 iunie 2016, Pirte îşi îmbogăţea colecţia cu o pereche de cercei din argint în valoare de 240 de lei, pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonție 1”, dar şi cu un parfum în valoare de 170 de lei, pentru îndeplinirea atribuțiilor de șef al Comisiei de echivalare a studiilor privind studenții transferați din alte centre universitare.

Pirte a fost monitorizată şi în sesiunea de restanţe din toamna lui 2016 când a primit 100 de euro pentru promovarea a două examene la disciplinele „ Endodonție 1” și „Endodonție 2”, 200 de lei, pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonție 3”, câte 50 de la trei studenţi pentru promovarea unui examen la disciplina „Endodonție 2”, şi 400 de lei pentru promovarea a două examene la disciplinele „Endodonție 1” și „Endodonție 2”. Pe data de 22 septembrie a mai primit 400 de euro pentru promovarea a trei examene la disciplinele „Endodonție 1”, „Endodonție 2” și „Endodonție 3”.

Procurorii susţin că activitatea infracţională ar fi continuat dacă ei nu ar fi intervenit.