Spania fierbe. „HAITA” a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a "Haitei" - cinci bărbaţi care au abuzat o fată şi care aşteaptă să le fie judecată condamnarea în apel, relatează AFP.

RomaniaTV.net
22 iun. 2018, 19:15
Spania fierbe. „HAITA” a fost eliberată pe cauţiune

Tribunalul care a scandalizat deja Spania în aprilie, îndepărtând încadrarea ca viol a faptelor stabilite – acuzaţii, cu vârste cuprinse între 27 şi 29 de ani s-au filmat abuzând tânăra în timpul sărbătorii de San Fermin la Pamplona – a autorizat eliberarea lor sub control judiciar după plata unei cauţiuni în valoare de 6.000 de către fiecare dintre ei.

Ei au fost condamnaţi la nouă ani de închisiare fiecare, după ce au fost găsiţi vinovaţi de ”abuz sexual”. ”Tribunalul Haitei intensifică furia eliberându-o”, titra pe prima pagină cotidianul catalan La Vanguardia, în timp ce, la Madrid, ziarul conservator ABC proclama pe prima pagină ”Furie şi stupoare în faţa eliberării Haitei”, potrivit news.ro.

Mişcări feministe au îndemnat la manifestaţii vineri seara, la Madrid, dar şi la Valencia, Sevilla – de unde sunt originari cei cinci agresori, la Saragosa, Grenada şi în mai multe alte oraşe din Spania.Primele manifestaţii au avut loc joi la Pamplona, unde tânăra a fost agresată în vara lui 2016, la Barcelona şi în trei mari oraşe din Ţara Bascilor – Bilbao, Vitoria şi San Sebastian.

”Este o ruşine, aceste canalii de violatori scapă uşor. S-ar spune că se vrea să fie eliberaţi, pentru ca să fie pregătiţi să reînceapă pe 7 iulie, de San Fermin”, a declarat pentru AFP Carmen Roman, o manifestantă în vârstă de 66 de ani, la Barcelona, potrivit news.ro

În hotărârea făcută publică vineri, tribunalul din Navara afirmă că autorizează eliberarea celor cinci sevillani, pentru că presiunea socială exercitată asupra lor face ”practic de neconceput” riscul unei recidive.

Dacă plătesc cauţiunea, condamnaţii, care au petrecut deja doi ani în detenţie provizorie, vor rămâne sub un control judiciar – interdicţia de a părăsi Spania şi retragerea paşaportului, obligaţia de a se prezenta lunea, miercurea şi vinerea la tribunalul de reşedinţă şi interdicţia de a se duce la Madrid, unde locuieşte victima lor.

Însă unul dintre cei trei judecători a emis o opinie divergentă, pronunţându-se în favoarea menţinerii lor în detenţie, necondiţionat, jumătate din pedeapsă, adică timp de patru ani şi jumătate.

Cei cinci tineri – între care un membru al Gărzii Civile şi un fost militar – aşteaptă procesul în apel, întrucât parchetul a contestat hotărârea primei instanţă, considerând-o prea îngăduitoare, informează news.ro

Primarul din Pamplona Joseba Asiron a anunţat vineri că primăria – parte civilă în dosar – va face de asemenea apel împotriva eliberării sub control judiciar. O petiţie lansată online pe site-ul change.org împotriva eliberării condamnaţilor a fost primit până vineri la prânz peste o jumătate de milion de semnături.

Prima măsură anunţată de noul Guvern al lui Pedro Sanchez,care a intrat în funcţie la începutul lunii şi este alcătuit din 11 femei şi şase bărbaţi miniştri, este o formare a magistraţilor, cu scopul de a-i sensibiliza la probleme de violenţă la care sunt supuse femeile.