Spectacol aviatic în Bucureşti, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Aeronave de mai multe tipuri din dotarea Forțelor Aeriene Române, unele aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, au survolat joi Capitala cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

RomaniaTV.net
20 iul. 2017, 08:58
Spectacol aviatic în Bucureşti, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Primele care și-au făcut apariția pe cer au fost avioanele F-16, urmate de IAR-99, MIG 21 și C-27J Spartan. De asemenea, bucureștenii au putut vedea elicoptere de tip MI-17, EC-135, IAR-330 și SA-365 DAUPHIN — aparținând SRI.

Spectacolul aerian s-a încheiat printr-un moment aparte, ai cărui protagoniști au fost Iacării Acrobați, o echipă de acrobație aeriană cu trei avioane Yak-52, care au desenat pe cer steagul tricolor.

În cadrul ceremoniei, care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria eroilor aviatori și au fost depuse coroane de flori din partea primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale, precum și a Asociației Naționale a Aviatorilor Militari.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Aviaţiei Române

În comparație cu anii precedenți, Administrația Prezidențială nu a depus nicio coroană de flori, surse politice declarând că instituția nu a fost invitată la ceremonie.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a ținut să-și exprime recunoștința față de eroii care au căzut pe câmpul de luptă.

„Este o sărbătoare cu o vechime de 107 ani. O istorie bogată pe care avem obligația să o cinstim an de an. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au pregătit și au participat la această manifestare și vreau să îmi aduc prinosul meu de recunoștință față de cei care au căzut pe câmpul de luptă și au apărat această țară. Totodată, vreau să-i asigur pe români că voi îmbunătăți dotarea Forțelor Aeriene potrivit acordului de înzestrare pe care urmează să-l supunem votului CSAT”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește în fiecare an la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.