Spionajul american: Riadul ar fi organizat arestarea lui Jamal Khashoggi. Senatul SUA iniţiază o anchetă

Riadul a plănuit să-l aresteze pe Khashoggi, potrivit unor interceptări ale spionajului american, dezvăluie WP Senatul american lansează o anchetă. Peste 12 senatori republicani şi democraţi au semnat scrisoarea.

11 oct. 2018, 13:51
Spionajul american: Riadul ar fi organizat arestarea lui Jamal Khashoggi. Senatul SUA iniţiază o anchetă

Riadul a plănuit să-l aresteze pe jurnalistul critic Jamal Khashoggi, dispărut în urmă cu o săptămână în Turcia, potrivit unor interceptări ale serviciilor americane de informaţii, dezvăluie cotidianul The Washington Post (WP), la care lucra jurnalistul saudit, scrie The Associated Press.

WP dezvăluie, citând sub protecţia anonimatului oficiali americani la curent cu aceste informaţii clasificate, că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, numit şi ”MBS”, a ordonat să se organizeze o operaţiune prin care Jamal Khashoggi să fie ademenit din statul american Virginia, unde locuieşte, în Arabia Saudită, iar apoi să fie reţinut, potrivit news.ro

Khashoggi a dispărut fără urmă săptămâna trecută, după ce a intrat şi nu a mai ieşit din Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, în Turcia.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului american Bob Corker a anunţat că examinează rapoarte ale serviciilor americane de informaţii potrivit cărora Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, ziua în care a intrat în consulatul saudit din Turcia.

Autorităţile turce au anunţat că jurnalistul a fost ucis de o ”echipă de asasini” saudiţi de elită din Arabia Saudită. Guvernul saudit a respins aceste acuzaţii, potrivit news.ro.

Pe de altă parte, senatori americani au lansat o anchetă cu privire la dispariţia jurnalistului saudit, în urma căreia preşedintele american Donald Trump va fi obligat să impună eventuale sancţiuni unor oficiali saudiţi. Peste 12 senatori republicani şi democraţi au semnat scrisoarea.

Corker a anunţat că a primit rapoarte ale serviciilor americane de informaţii despre dispariţia lui Khashoggi şi că ”totul” indică o implicare a Guvernului saudit, scrie news.ro

El a declarat pentru AP că informaţiile pe care le-a examinat sugerează că Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, ziua în care a intrat în consulatul saudit de la Istanbul.