Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş a rămas fără Secţia de Terapie Intensivă

Secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București este închisă din cauza lipsei medicilor, iar această situație este prezentă în multe alte localități din țară. Nici măcar majorările salariale nu au putut să rezolve criza gravă de personal din sistemul medical. Medicii ajung să câștige chiar și 15.000 de lei pe lună, dar oamenii sunt extrem de obosiți pentru că fac gardă aproape 24 de ore din 24. În perioada sărbătorilor, situația este dramatică, pentru că cei mai mulți medici se află în concediu.

RomaniaTV.net
30 dec. 2018, 11:15
Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş a rămas fără Secţia de Terapie Intensivă

Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” este închisă de aproape două săptămâni pentru că nu sunt suficienţi medici care să asigure liniile de gardă. Conducerea spitalului spune că nu ştie când secţia ar putea fi redeschisă. Pacienţii care ar avea nevoie să fie internaţi la terapie intensivă sunt în special cei care fac meningită, așa că sunt transferați la alte spitale din Capitală, arată Digi24.

Și secţia de oftalmologie din Alexandria este închisă de două săptămâni şi se va deschide pe 3 ianuarie, astfel că pacienții sunt direcționați și ei către București.

„Singurul medic oftalmolog pe care îl avem este în concediu de odihnă. Am organizat concursuri repetate pentru a mai angaja încă un medic specialist oftalmolog, însă nu s-a prezentat nimeni la examen până în acest moment”, a spus Valentina Robu, director medical la Spitalul Judeţean Alexandria.

Chiar dacă media salarială ajunge la 15.000 de lei, medicii spun că sunt extrem de obosiți. „Când pleci de la spital din Anglia îţi laşi toate grijile acolo, pentru că este o echipă care se ocupă de pacient. Aici, eu sunt de gardă 24 din 24, 7 zile pe săptămână îs cu telefonul pornit pe mesaje, primesc mesaje la orice oră, e chestia asta de burnout, adică ajungi să fii foarte obosit”, a explicat Horațiu Ioani, neurochirurg.

„Nu majorarea salariilor la modul oportunist şi nepregătit poate să atragă specialişti în spitale. Cel mai mult îi atrage condiţia de muncă pe un fond de criză de personal medical este foarte greu să gestionezi resursele umane în perioada de sărbători”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor.

În acest moment este nevoie de 15.000 de medici ca să asigure minimul necesar. 700 de localităţi nu au nici măcar doctor de familie.