Spitalul Filantropia Craiova, concluziile anchetei în cazul transfuziilor de sânge: Nu au fost respectate protocoalele

În urma anchetei interne efectuate la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova, în cazul celor 12 pacienți care au fost transfuzați pe 24 februarie și din care șase au dezvoltat reacții adverse, doi decedând, conducerea spitalului a constatat că la nivelul Clinicii de Hematologie nu au fost respectate protocoalele și procedurile interne.

23 mart. 2017, 15:11
Spitalul Filantropia Craiova, concluziile anchetei în cazul transfuziilor de sânge: Nu au fost respectate protocoalele

Conducerea Spitalului „Filantropia” spune că personalul medical de la Secția de Hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilență și procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge și derivate sanguine, motiv pentru care a fost constituită o comisie de disciplină care va cerceta abaterile în acest caz.

„La nivelul Clinicii de hematologie au fost constatate deficiențe în completarea documentelor medicale prin nerespectarea protocoalelor și procedurilor interne. Personalul medical din cadrul Secției de hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilență cât și procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge și derivate sanguine, încălcând dispozițiile Ordinului nr.1224/2006 cu referire la atribuțiile asistenților medicali privind transfuzia sanguină”, a precizat conducerea Spitalului într-un răspuns remis AGERPRES.

Totodată, față de deficiențele de organizare constatate la nivelul Secției de hematologie, conducerea spitalului precizează că a fost constituită o comisie de disciplină care va lua în discuție abaterile disciplinare constatate în urma anchetei interne.

La șase dintre cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova care, în urmă cu o lună, au fost supuși unor transfuzii de sânge, au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani, au decedat. Conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, care efectuează cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, a dispus efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul Naționale de Hematologie București.

Vezi si: Angajaţii de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova acuzaţi de luare de mită, arestaţi preventiv

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie.

Inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8.00? 13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.