Sprijiniţi producătorii de fructe şi legume după efectele embargoului rusesc, cere Daciana Sârbu, la Bruxelles

Fermierii romani sufera din cauza interdictiei impuse de Rusia asupra importurilor de produse alimentare din UE si au nevoie de compensatii financiare de la Bruxelles, sustine eurodeputata PSD Daciana Sarbu.

14 iul. 2015, 12:58
Sprijiniţi producătorii de fructe şi legume după efectele embargoului rusesc, cere Daciana Sârbu, la Bruxelles

Recent, guvernul de la Moscova a anuntat ca Rusia va extinde pentru inca un an embargoul aplicat alimentelor din Uniunea Europeana, ca replica la gestul facute de statele occidentale de a prelungi sanctiunile economice impuse Moscovei pana in ianuarie 2016. Este o masura care va continua sa loveasca dur in producatorii romani de fructe si legume: chiar daca Romania nu produce mult pentru piata ruseasca, suntem afectati prin faptul ca producatorii olandezi sau polonezi isi redirectioneaza produsele pe piata din Romania, „sufocandu-i” astfel pe agricultorii romani.

E nevoie de sprijin financiar pentru producatorii romani afectati de aceste miscari de pe piata, a cerut Daciana Sarbu la Bruxelles, printr-o interpelare adresata Comisiei Europene. Ministerul de resort a solicitat la inceputul saptamanii acelasi lucru: „Sustin demersul Ministerului Agriculturii de a cere la Bruxelles compensatii pentru producatori! Si eu am cerut Comisiei Europene, alaturi de mai multi colegi europarlamentari, sa extinda masurile de sprijin pentru producatorii de legume si fructe afectati de embargoul rusesc”, a afirmat eurodeputata intr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.
„Nu cred ca s-au explorat, la nivelul institutiilor europene, toate modalitatile prin care agricultorii pot fi ajutati – noi am discutat in Comisia AGRI inclusiv despre modul in care schema ‘Fructe in scoli’ poate fi folosita in acest sens; e doar un exemplu”, sustine Daciana Sarbu.

La inceputul anului, in ianuarie, Daciana Sarbu dezvaluia ca, in discutiile din comisia de agricultura a Parlamentului European, se ia in calcul sa se utilizeze schema de distribuire in scoli a laptelui și fructelor pentru a directiona surplusul de productie de pe piata si, astfel, pentru a limita impactul negativ asupra agricultorilor europeni. „Deocamdata este o masura aflata in evaluare, si nu o decizie ferma. Se doreste o stimulare a programului, probabil prin marirea finantarii, pentru a impulsiona folosirea schemei, care este voluntara si nu obligatorie pentru statele membre”, explica atunci Daciana Sarbu.

In cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului de Ministri ai Agriculturii de la Bruxelles, Romania a solicitat Comisiei Europene sprijin comunitar pentru operatorii din sectoarele lapte, legume-fructe si carne de porc, potrivit unui comunicat al MADR.