SRI a desecretizat protocolul cu Parchetul General în privinţa interceptărilor

SRI a publicat pe site protocolul cu Parchetul General în privinţa interceptărilor.

RomaniaTV.net
30 mart. 2018, 08:22
SRI a desecretizat protocolul cu Parchetul General în privinţa interceptărilor

Protocolul a fost semnat pe 4 februarie 2009 între Parchetul General (condus atunci de Laura Kovesi) şi SRI (condus de George Maior).

Documentul are 66 de articole şi se numeşte „Protocol de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale”.

Printre Obiectivele protocolului:

Art. 3, lit. g – constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2 

lit. j – acordarea de catre expertii Serviciului, in conditiile legii, a asistentei tehnice de specialitate procurorilor care efectueaza urmarirea penala, pentru aplicarea prevederilor art. 91 1 – 91 5 şi art.98 Cod procedura penala

lit. k – acordarea de catre Serviciu, in conditiile legii şi ale prezentului Protocol, a asistentei tehnice de specialitate procurorilor in cauzele prevazute la art.2, in care administrarea mijloacelor de proba impune cunoştinte ori dotari tehnice specifice sau in cauzele in care se asculta persoane cu identitate protejata

lit. l – crearea unor mecanisme informatice care sa asigure comunicarea operativa, in situatii deosebite, a datelor şi informatiilor necesare indeplinirii atributiilor fiecarei parti

lit. m – participarea la programe comune de formare, specializare, pregatire sau perfectionare profesionala.

Printre Responsabilităţile Parchetului:

Art. 5. – Asigura, prin procurorii specializati, valorificarea informatiilor, datelor, documentelor si materialelor, referitoare Ia initierea/savarsirea de infractiuni, transmise de catre Serviciu, obtinute ca urmare a punerii in aplicare a mandatului, in masura in care cunoassterea acestora este necesara pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale si nu afecteaza derularea activitatilor specifice pentru contracararea amenintarilor Ia adresa securitatii nationale.

Art. 6. – (1) Comunica, in mod operativ, dar nu mai tarziu de 60 de zile modul de valorificare a informarilor sau sesizarilor primite de la Serviciu, referitoare Ia infractiunile prevazute in art.2, cu exceptia cazurilor in care, inainte de implinirea termenului mentionat, se solicita informatii suplimentare In legatura cu cauza.

(2) Termenul de 60 de zile curge de Ia data lnregistrarii informarii sau sesizarii Ia Parchet.  

Printre Responsabilităţile SRI:

Art.13 – Pune Ia dispozitia Parchetului date, informatii si documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare Ia accesul Ia informatii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate in lucru. Aceste informatii trebuie sa cuprinda suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor masuri specifice si pentru a putea fi valorificate in cadrul urmaririi penale.

Art.14 – (1) Acorda sprijin, prin compartimentele specializate, pentru completarea informatiilor in cauzele complexe dintre cele prevazute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop in care desfasoara activitati de investigatii si supraveghere operativa.

(2) Acorda sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activitati necesare punerii in aplicare a prevederilor art. 91 1 – 91 5 si art.98 Cod Procedura Penala, care implica utilizarea mijloacelor tehnice specifice. 

Art.16 – Efectueaza, prin lucratori operativi anume desemnati, activitatile prevazute in art.224, alin.2 din Codul de Procedura Penala, in cazurile prevazute Ia art.2.

Art.17 – (1) Acorda sprijin, in conditiile legii, Ia solicitarea sensa a Parchetului, pentru clarificarea aspectelor referitoare Ia infractiunile prevazute in art.2, prin activitati specifice, potrivit competentei, precum si prin efectuarea de expertize sau constatari tehnico- stiintifice;

(2) La solicitarea scrisa a Parchetului, acorda sprijin tehnic, in conditiile prevazute de art.91 1 – 91 5 din Codul de Procedura Penala, in vederea constatarii savarsirii infractiunilor prevazute in art.2, in conditiile prevazute de art.465 din Codul de Procedura Penala, in baza unui plan comun de actiune;

(3) La solicitarea scrisa a Parchetului, pune Ia dispozitie, in termen de 15 de zile de Ia data obtinerii, informatiile provenite din bazele de date Ia care are acces in virtutea protocoalelor incheiate cu alte institutii.

REGULI GENERALE DE COOPERARE

Art.19 – (2) Activitatile prevazute in prezentul protocol se realizeaza numai Ia solicitarea scrisa a partilor. Pentru Serviciu, transmiterea solicitarii se face de catre sefii unitatilor centrale si teritoriale, cu aprobarea conducerii Serviciului. Pentru Parchet, solicitarea scrisa se transmite sub semnatura conducatorului structurii/unitatii de Parchet (centrala sau teritoriala), cu exceptia situatiilor prevazute Ia art.3 lit.e).

Art.22- in cauze complexe, cooperarea efectiva se realizeaza pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor doua institutii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecarei parti.

Art.23 – ( 1) Cheltuielile impuse de activitatile desfasurate de Serviciu pentru documentarea cauzelor prevazute Ia art.2 vor fi incluse in cheltuielile judiciare.
(2) Costurile activitatilor desfasurate de Serviciu, prevazute Ia alin.1, se comunica in scris Parchetului Ia incheierea lor.

REGULI SPECIALE

Art.24 In situatiile in care anumite informatii, documente sau materiale ‘clasificate au o utilitate probatorie determinanta pentru solutionarea unor cauze, fiind necesara introducerea lor in dosarele penale, Parchetul va solicita in scris si in mod argumentat declasificarea acestora, urmand ca, Ia nivelul conducerii Serviciului, sa se adopte decizii in sprijinul acestor solicitari, in conditii care sa previna si sa inlature orice riscuri care privesc protectia metodelor si mijloacelor activitatii de informatii ori alte interese legitime privind realizarea securitatii nationale.

SOLUTIONAREA PROPUNERILOR SRI

Art.28 – (2) in situatiile in care se impune desfasurarea si a altar activitati decat cele autorizate prin mandatul anterior, Serviciul poate propune, in scris si motivat, procurorului general al Parchetului de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie, completarea mandatului potrivit nevoilor impuse de evolutia amenintarilor ce constituie temeiul legal al acestuia.

VALORIFICAREA INFORMATIILOR COMUNICATE DE SRI 

Art.31 – Pentru valorificarea momentelor operative, in situatii deosebite, schimbul de informatii se poate face si cu privire Ia alte cauze, dupa obtinerea aprobarii verbale a sefilor celor doua institutii sau a inlocuitorilor legali ai acestora, urmand ca, in termen de 24 de ore, sa fie transmise, spre aprobare, Ia nivelul celor doua institutii, documentele necesare.

EFECTUAREA INTERCPTĂRILOR

Art.32 – (1) in vederea efectuarii activitatilor prevazute de art. 91 1 – 91 5 Cod Procedura Penala, se poate solicita Serviciului, prin unitatea specializata, respectiv prin directiile judetene de informatii, efectuarea unor verificari tehnice, cu privire Ia identitatea titularului postului telefonic propus a fi interceptat, starea de functiune a postului, precum si Ia existenta conditiilor tehnice necesare ducerii Ia indeplinire a prevederilor autorizatiei.

(2) – La solicitare, Serviciul va efectua verificari in evidentele specifice a unor date aparute in procesul de realizare a interceptarilor efectuate in baza actelor de autorizare.

Art.33- (1) Punerea in executare a activitatilor dispuse prin autorizatiile emise de instantele competente potrivit dispozitiilor art.91 1 – 91 5 Cod procedura penala va fi realizata de catre Serviciu, pe echipamentele proprii, in baza solicitarii scrise a procurorului. 

Art.34 – (1) Serviciul va asigura inregistrarea comunicarilor sau convorbirilor rezultate din interceptare pe suporti de date inseriati, pusi Ia dispozitie de procuror, precum si trimiterea acestora Parchetului sau parchetelor teritoriale.

(2) In vederea sprijinirii activita1ilor specifice desfasurate de Parchet sau parchetele teritoriale Serviciul va asigura transcrierea comunicarilor sau convorbirilor considerate relevante in cauza.

(3) Ulterior, Ia solicitarea scrisa a procurorului, Serviciul poate asigura redarea altar convorbiri, selectate din traficul inregistrat. 

Art.37 – Parchetul sau parchetele teritoriale pot solicita, in scris, Serviciului stabilirea istoricului pozitiei geografice si caracteristicele tehnice (IMSI, IMEl) ale terminalului mobil, in conditiile legii speciale.

COOPERARE SRI – DNA

Art.39 – (1) In conditiile legii, Serviciul acorda sprijin tehnic pentru asigurarea indeplinirii sarcinilor ce revin Directiei Nationale Anticoruptie – structura centrala, denumita in continuare Directia – cu privire Ia punerea in aplicare a actelor de autorizare eliberate in temeiul art.91 1 – 91 5 din Codul de procedura penala.

(2) Sprijinul tehnic consta in transmiterea semnalului, managementul si intretinerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spatiile destinate Directiei.

Art.40 – Receptionarea semnalului si transcrierea comunicatiilor interceptate se efectueaza de catre Directie.

EXECUTAREA DE CATRE SRI A OPERATIUNILOR TEHNICE AUDIO/VIDEO

Art.46 – (1) La cererea scrisa a Parchetului sau parchetelor teritoriale, Serviciul efectueaza operatiuni tehnice audio/video, in baza actului de autorizare emis de instanta de judecata sau de procurer, pe momente operative, in cazuri concrete, numai prin intermediul ofiterilor de legatura desemnati de Serviciu.

(2) Activitatile mentionate Ia alin.(1) vor fi realizate de unitatea specializata, cu aprobarea directorului Serviciului si numai in cazurile prevazute in art.2 al prezentului protocol. 

EXECUTAREA DE CATRE SRI A ACTIVITATILOR DE SUPRAVEGHERE OPERATIVA SI INVESTIGATII INFORMATIVE

Art.49 – (1) Supravegherea operativa si investigatia informativa se organizeaza si se executa de Serviciu – numai prin intermediul ofiterilor de legdturd si structurilor specializate – la solicitarea scrisa a Parchetului sau a parchetelor teritoriale, formulata individual pentru fiecare persoana in parte.

DECLARAREA CA INDEZIRABIL

Art.52 Serviciul Roman de lnformatii, prin U.M. 0198 Bucuresti, comunica Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, prin cerere scrisa si motivata, date si indicii temeinice cu privire Ia cetatenii straini aflati pe teritoriul tarii noastre, care au desfasurat, desfasoara ori intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala, necesare pentru declararea acestora ca persoane indezirabile.

DISPOZIŢII FINALE

Art.61 – Conducerile celor doua institutii pot conveni, in functie de situatia si dinamica starii infractionale si asupra altar domenii de cooperare, cu respectarea prevederilor prezentului protocol.

Art.64 – (1) Prezentul protocol intra in vigoare Ia 30 de zile de Ia data semnarii.

(2) La aceeasi data isi inceteaza aplicabilitatea prevederile:
a) Protocolului de cooperare inregistrat Ia S.R.I. sub nr.003222/28.06.2005, respectiv nr.002349/30.06.2006, Ia Parchetul Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
b) Protocolului inregistrat Ia Serviciul Roman de lnformatii sub nr. 002128 din 28.01.2003 si Ia Parchetul National Anticoruptie sub nr. 00112 din 28.01.2003, precum si Nota Anexa Ia acest protocol, inregistrata sub nr. 147/C/01.03.2004 si nr.002461 din 02.03.2004;
c) Protocolul de cooperare inregistrat Ia Serviciul Roman de lnformatii sub nr.0014593 din 04.06.2007 si Ia Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucure~ti sub nr.0038 din 12.06.2007.