SRI: Acţiunile întreprinse împotriva a şase francezi vizau prevenirea unor atacuri teroriste în România

Acţiunile pe care Serviciul Român de Informaţii le-a desfăşurat împotriva a şase cetăţeni francezi care lucrau în România, consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale, au avut ca scop prevenirea comiterii unor atacuri teroriste în România, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

10 apr. 2015, 09:11
SRI: Acţiunile întreprinse împotriva a şase francezi vizau prevenirea unor atacuri teroriste în România

Şase cetăţeni francezi, care aveau o afacere de exportare a cărnii din Satul Mare în Franţa, sunt suspectaţi că au legături cu reţelele teroriste Statul Islamic (SI) şi Al-Qaida. „Toate acţiunile desfăşurate de către Serviciul Român de Informaţii au avut loc în contextul mai larg al prevenirii anumitor acţiuni, precum comiterea unor atacuri teroriste în România”, a declarat Sorin Sava pentru Euronews, potrivit Mediafax.

„Concret, membrii grupării, afiliaţi unor ideologii radicale promovate de către grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida, se aflau în contact cu susţinători ai cauzelor acestor organizaţii şi au efectuat activităţi de propagandă extemistă islamică (de natură jihadistă) pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat SRI. Este vorba despre „radicalizare, recrutare ideologică (şi) recrutare în vederea pregătirii religioase/militare în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, precizează SRI.

Cinci dintre cei şase francezi au primit interdicţia de a reintra în România pentru o perioadă de şapte ani, iar altul pentru o perioadă de trei ani.

CITEŞTE ŞI: Şapte TERORIŞTI din Statul Islamic şi Al Qaeda, prinşi în România. Cum au AMENINŢAT securitatea naţional