SRI, despre SII Analytics: În acest moment, găsirea unei informaţii ţine de nivelul de experienţă şi noroc al utilizatorului

Proiectul SII Analytics nu reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților cetățenești, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene, precizează Serviciul Român de Informații, potrivit Agerpres.

12 aug. 2016, 13:25
SRI, despre SII Analytics: În acest moment, găsirea unei informaţii ţine de nivelul de experienţă şi noroc al utilizatorului

Sistemul nu este conectat la internet și nu deține niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecător, potrivit SRI.

Reprezentanții SRI subliniază că SII Analytics nu are ca scop colectarea de date de la instituții, ci valorificarea celor deja existente și nici nu interceptează comunicațiile persoanelor. De asemenea, serviciul insistă asupra faptului că sistemul nu reprezintă un proiect de e-guvernare.

„Este un sistem care duce la modernizarea României și care, în domeniul de intelligence, ne aduce și pe noi în lumea civilizată”, susțin reprezentanții SRI. După cum precizează aceștia, platforma SII Analytics va spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente.

„SII Analytics va ajuta instituțiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid și mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziție. În acest moment, găsirea unei informații relevante ține de nivelul de experiență și noroc al utilizatorului”, explică responsabilii SRI, care apreciază că acest sistem va scădea cu până la 90% timpul de acces la date.

Aceștia au oferit și un exemplu asupra modului în care funcționează platforma: „O persoană dorește să obțină un permis de port-armă. O simplă interogare a sistemului SII Analytics îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulți angajați ai instituțiilor statului”.

În ceea ce privește beneficiarii, potrivit informațiilor primite de la SRI, aceștia ar fi de ordinul zecilor, printre ei numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Securitatea platformei este, conform sursei menționate, asigurată de auditori care există la nivelul fiecărui beneficiar, fiecare activitate în sistem fiind jurnalizată. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancționată inclusiv penal, precizează SRI.

APADOR-CH și alte trei organizații neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect „de supraveghere în masă” implementat de SRI, cu finanțare europeană.

„SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 — OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de euro pentru ‘consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice’. Proiectul, numit ‘SII Analytics’, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României — un adevărat sistem informatic Big Brother — fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Precizările instituţiei vin după ce mai multe ONG-uri au făcut public proiectul de finanţare privind implementarea acestui sistem câştigat de SRI, despre care au spus că este menit să ducă la supravegherea totală a populaţiei. În urmă cu câteva zile, SRI a dat un comunicat, în care a argumentat că nu e vorba de supravegherea populaţiei, ci de analiza mai eficientă a datelor existente.

COMUNICAT SRI

„Proiectul „SII Analytics – Sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date” este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România.
Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient.
Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România – terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt.
Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție și evaziune fiscală, respectiv a instituțiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).
Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislației în vigoare, precum și al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat și analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz.
Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european.
Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile.