Bilanţ SRI. Eduard Hellvig: Vă invit să vă uitaţi la ţările din jurul nostru şi să faceţi o comparaţie UPDATE

Serviciul Român de Informații își prezintă miercuri bilanțul pe anul 2016, eveniment la care va lua parte şi președintele Klaus Iohannis. După bilanţ, în jurul orei 13.45, va urma o declaraţie de presă, anunţă Administraţia Prezidenţială.

27 mart. 2017, 07:25
Bilanţ SRI. Eduard Hellvig: Vă invit să vă uitaţi la ţările din jurul nostru şi să faceţi o comparaţie UPDATE

UDATE Eduard Hellvig, directorul SRI, declaraţii:

În 2016 au fost realizate sutre de activităţi în cooperare internaţională.

Vă invit să vă uitați serios în jurul României și să faceți o comparație cu starea de securitate de la noi. Veți regăsi contraexemple relevante — conflicte armate, mișcări secesioniste, terorism, crimă organizată, migrație ilegală sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenta acestora se datorează și oamenilor în numele cărora vorbesc.

Susțin democrația pentru că România nu poate progresa decât prin aceste valori. Este important pentru întreaga societate ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției și legilor care stabilesc clar granițele în interiorul cărora instituția noastră este chemată sa opereze.

Principalul nostru aliat e și va rămâne cetățeanul, iar un cetățean educat e un aliat puternic. Celălalt sprijin al nostru este și va rămâne legea. (…) Noi lucrăm numai pe baza mandatului primit de la decidenți. În 2017, SRI e chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical. (…) E momentul unei ample de dezbateri publice pentu un pachet de legislație pe securitate națională minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni și mai ales cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim azi. Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul prin care să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent și corect.

 

Klaus Iohannis, declaraţii:

„Am participat astăzi la evaluarea activităţii Serviciului Român de Informații pe anul 2016 şi doresc să vă comunic principalele mesaje pe care le-am transmis cu această ocazie.

În primul rând, am subliniat rolul important pe care Serviciul Român de Informaţii l-a avut în menţinerea stării de securitate naţională.

Mi-am exprimat încrederea în capacitatea SRI de a ne proteja în faţa riscurilor actuale şi viitoare. În calitate de pilon esenţial al sistemului de securitate naţională, activitatea Serviciului, desfăşurată la standarde similare celor din state cu democraţii consolidate, se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi al societăţii.

Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă.

România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate.

Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate.

De asemenea, am salutat preocuparea Serviciului Român de Informaţii pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilităţilor tehnice şi operaţionale necesare gestionării provocărilor erei informaţionale.

Nu în ultimul rând, am remarcat că SRI şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă.

Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaștere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României.

Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze.

Creșterea gradului de cunoaștere și anticipare a tendințelor de evoluție a amenințărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesară, aspect pe care l-am subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi.

Am profitat, totodată, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispoziţia instituţiilor statului român, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence. Aceste instrumente continuă să se lase aşteptate, deşi evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate.

Închei prin a-mi exprima şi public aprecierea pentru eforturile continue ale Serviciului de consolidare a capacității în gestionarea provocărilor la adresa securității naționale și euro-atlantice.

Felicit cadrele SRI pentru rezultatele obţinute, succese care rămân cel mai adesea necunoscute, aşa cum, de fapt, este şi firesc să se întâmple într-un serviciu de informaţii secret. Domnule Director, vă felicit!

Vă mulţumesc!”

 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul SRi, unde va fi prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe 2016.

 

Serviciul Român de Informații a aniversat duminică, pe 26 martie, 27 de ani de activitate. Potrivit site-ului SRI, pe 26 martie 1990 a fost înfiinţat, prin Decretul nr. 181, Serviciul Român de Informaţii, instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională.

La bilanţul de miercuri vor participa, alături de conducerea Serviciului, președintele Klaus Iohannis, președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, senatorul Adrian Țuțuianu, precum și membri ai comisiei.
 
Bilanțul SRI va urmat de o sesiune de declarații de presă.