SRI, solicitat să dea un raport despre atribuirea contractului SII Analitycs firmei Siveco

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI a solicitat Serviciului un raport complet despre atribuirea SII Analitycs firmei Siveco, în asociere cu Novatech Integrated Solution SRL, a precizat marţi preşedintele acestui for, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

RomaniaTV.net
13 iun. 2017, 12:56
SRI, solicitat să dea un raport despre atribuirea contractului SII Analitycs firmei Siveco

„Am adresat o scrisoare conducerii SRI şi am cerut un raport complet privind procedura de achiziţie publică derulată de SRI prin care a fost adjudecat un contract de servicii informatice de către firma Siveco în asociere cu Novatech Integrated Solution SRL. Este vorba de contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane de euro”, a spus Adrian Ţuţuianu, citat de Mediafax.

El a arătat că membrii Comisiei SRI şi-au propus să verifice dacă această procedură de achiziţie s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile legale, care a fost procedura de achiziţie utilizată şi criteriul de adjudecare a acestui contract.

Ţuţuianu a a spus că solictarea Comisiei către SRI privind acest raport a pornit de la faptul că presa a scris pe acest subiect şi s-au făcut numeroase speculaţii pe această temă.

SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL, au precizat reprezentanţii instituţiei pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii mai.

Ţuţuianu a precizat, încă de la sfârşitul lunii mai, că va solicita Serviciului o informare cu privire la atribuirea contractului SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmei Siveco.

„Va trebui să verificăm cum s-a derulat procedura de achiziţie publică. O să cerem o informare pe acest subiect şi o să ne lămurim. Nu pot da astăzi un răspuns de ce a atribuit (SRI acest contract, n.r.)”, a spus Ţuţuianu, la acel moment.

El a arătat că va solicita o informare şi va face publice datele relevante referitoare ce tip de procedură s-a desfăşurat, care au fost criteriile de adjudecare şi cui i s-a adjudecat.

Întrebat dacă i se pare ciudat că Siveco a câştigat acest contract, Ţuţuianu a răspuns: „Până nu am date nu pot spune nici că e ciudat, nici că nu e”.

Fostul preşedinte AEP, Ana-Maria Pătru, a făcut, recent, o serie de afirmaţii despre Siveco şi Irina Socol şi apropierea acesteia de fosta conducere a SRI.

„Am văzut ce a declarat doamna Pătru. Afirmaţiile privesc o posibilă colaborare a doamnei Socol cu SRI şi trimitea la faptul că ar fi fost sprijinită în obţinerea anumitor contracte. Vom discuta în comisie şi vom decide”, a spus Ţuţuianu.

Comisia SRI a decis să o invite la audieri pe fosta şefă AEP, Ana-Maria Pătru, pe speţa SRI-Siveco

Comisia de control a activităţii SRI a decis să o invite săptămâna viitoare la audieri pe fosta şefă AEP, Ana-Maria Pătru, pe tema afirmaţiilor pe care aceasta le-a transmis, într-o scrisoare, Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, pe speţa SRI-Siveco.

„De asemenea, la ora 14.30, săptămâna viitoare, marţi, am invitat la audieri pe doamna Ana-Maria Pătru, fostul preşedinte al AEP, pornind de la afirmaţiile pe care domnia sa le-a făcut în scrisoarea pe care a adresat-o Comisiei speciale de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009, dar şi de la afirmaţii pe care le-a făcut în interviurile acordate televiziunilor centrale, precum şi de la precizarea pe care i-a făcut-o domnului Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă, anume că nu se va prezenta la acea comisie, dar că este dispusă să vină şi să dea anumite declaraţii în faţa Comisiei de control parlamentar al SRI”, a spus Ţuţuianu.

Senatorul PSD Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, a precizat, săptămâna trecută, că fosta şefă AEP, Ana-Maria Pătru, se va prezenta la audieri în faţa Comisiei de control SRI, dacă va fi citată, pentru că are informaţii care privesc această comisie.

„Am avut o convorbire telefonică cu doamna Ana-Maria Pătru pentru că noi am dorit să o invităm din nou. Solicitarea a fost aceeaşi, de a continua în scris discuţia cu domnia sa. Totodată, a spus un lucru interesant, anume acela că dacă va fi citată la comisia SRI se va prezenta la comisia SRI pentru că are informaţii ce privesc această comisie. Nu este treaba comisiei noastre de anchetă”, a spus Fifor.

Vicepreşedintele AEP în 2009, Ana-Maria Pătru, a transmis o scrisoare Comisiei de anchetă a scrutinului din 2009 în care precizează că ar fi utilă lămurirea modului în care firma Siveco, controlată de Irina Socol, câştiga licitaţiile pentru softuri, cum ar fi cele privind numărarea voturilor şi lasă de înţeles că fosta şefă Siveco, Irina Socol, ar fi apropiată de SRI.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor. Consider însă că e suspect faptul că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a scris Pătru.

Fosta şefă a AEP lasă de înţeles că Irina Socol este apropiată de SRI, iar intuiţia sa şi relaţia de prietenie care a legat-o de Irina Socol începând cu 2009 îi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI pentru că există „suspiciunea rezonabilă” că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a Serviciului.

„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.

SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL, au precizat reprezentanţii instituţiei pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii mai.

Liderul PSD Liviu Dragneaa cerut, în urmă cu două săptămâni, ca afirmaţiile Anei-Maria Pătru privind softurile câştigate de Siveco să fie verificate de Comisia SRI.

Vicepreşedintele AEP în 2009, Ana-Maria Pătru, a transmis o scrisoare Comisiei de anchetă a scrutinului din 2009 în care precizează că ar fi utilă lămurirea modului în care firma Siveco, controlată de Irina Socol, câştiga licitaţiile pentru softuri.