SRI cere Parchetului General acordul pentru desecretizarea protocolului încheiat între cele două instituţii. Reacţia PG

Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, a declarat marţi că a discutat din nou cu şeful Serviciului Român de Informaţii, care este de acord cu desecretizarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General. PG a anunţat că, în urma unei analize, a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea protocolului de cooperare.

27 mart. 2018, 15:06
SRI cere Parchetului General acordul pentru desecretizarea protocolului încheiat între cele două instituţii. Reacţia PG

„Am informat comisia că am avut încă o discuţie cu domnul director al SRI. Faţă de situaţia anterioară, în urma unei analize, a ajuns la concluzia că toate articolele din protocol pot să fie declasificate şi prezentate spaţiului public. Deci, în ceea ce priveşte SRI, nu mai există niciun fel de element în care să nu fie de acord şi a rămas ca, în cursul zilei de astăzi sau cel mai târziu mâine dimineaţă, SRI să trimită către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acordul lor de a desecretiza şi solicitarea lor de acord din partea Parchetului de a desecretiza”, a precizat Manda după şedinţa Comisiei SRI.

El a adăugat că protocolul a fost încheiat între Parchet şi SRI, motiv pentru care va fi nevoie de acordul Parchetului pentru a fi desecretizat şi făcut public.

„Ne-am uitat din nou pe protocol, este încheiat între Parchet şi SRI, şi nu între SRI şi Parchet, are număr secret la SRI şi număr secret la Parchet şi este clar că va fi nevoie şi de acordul Parchetului pentru a fi desecretizat şi prezentat publicului. Motiv pentru care nu vom mai avea o discuţie cu cei din conducerea SRI pe acest subiect, pentru că tot protocolul va fi prezentat publicului după ce va fi de acord şi Parchetul”, a susţinut Manda.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că a primit protocoalele încheiate cu SRI de la Parchetul General, susţinând că va fi parcursă procedura legală de desecretizare a respectivelor documente.

Citeşte şi: Tudorel Toader a intrat în posesia protocoalelor secrete dintre SRI şi Parchetul General

Parchetul General: Sunt îndeplinite condiţiile legale pentru declasificarea protocolului încheiat cu SRI

Parchetul General a anunţat marţi că în urma unei analize a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 cu Serviciul Român de Informaţii.

Parchetul General susţine într-un comunicat de presă că aşteaptă punctul de vedere al SRI în legătură cu declasificarea protocolului.

„Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele: la nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului menţionat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de lege”, precizează Parchetul General.