STARE DE ALERTĂ. Avioanele militare au întunecat cerul în Japonia

Aviația niponă este în stare de alertă, după ce o escadrilă chineză a trecut pe lângă mai multe insule japoneze.

RomaniaTV.net
28 nov. 2015, 09:12
STARE DE ALERTĂ. Avioanele militare au întunecat cerul în Japonia

Aviația niponă a ordonat decolarea de urgență a mai multor avioane de vânătoare ale sale, după ce o escadrilă formată din 11 avioane militare chineze a trecut pe lângă mai multe insule meridionale ale Japoniei, într-o acțiune pe care Beijingul a descris-o drept „manevre”.

Avioanele chineze — opt bombardiere și trei avioane de observare — au trecut vineri pe lângă Miyako și Okinawa, fără a viola spațiul aerian japonez, a anunțat Ministerul Apărării al Japoniei, într-un comunicat. Unele dintre avioanele militare chineze au trecut între cele două insule, în timp ce altele au zburat pe lângă insulele vecine, potrivit ministerului nipon.

Un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat că mai multe tipuri de aparate, între care bombardiere H-6K, au participat vineri la „manevre” deasupra zonei de vest a Oceanului Pacific. Potrivit lui Shen Jinke, citat de Xinhua, aceste exerciții au îmbunătățit capacitățile de luptă pe distanță lungă ale aviației chineze.

Publicația niponă Yomiuri Shmbun estimează că „este neobișnuit” pentru China să desfășoare o escadrilă atât de mare lângă spațiul aerian japonez și că Ministerul Apărării al Japoniei analizează scopul acestei misiuni.

Avioane de vânătoare ale aviației nipone au decolat de mai multe ori în acest an, pentru a-și apăra spațiul aerian atât împotriva Chinei, cât și a Rusiei.