STARE DE ALERTĂ în Buzău. Ajutoarele pentru sinistraţi sunt duse pe calea aerului

Armata intervine pe calea aerului pentru ajutorarea localităţilor izolate din judeţul Buzău, a anunţat ministrul Mircea Duşa. Cinci localităţi din zonă sunt izolate de aproape patru zile în urma căderilor masive de zăpadă şi viscolului. Guvernul a declarat stare de alertă în Buzău, la fel ca în Vrancea şi Brăila, mai ales că de miercuri se anunţă noi ninsori abundente şi un nou cod portocaliu de viscol, posibil chiar cod roşu, de vreme severă.

RomaniaTV.net
28 ian. 2014, 15:35
STARE DE ALERTĂ în Buzău. Ajutoarele pentru sinistraţi sunt duse pe calea aerului

Miile de oameni din cinci localităţi izolate din cauza zăpezii în judeţul Buzău vor primi ajutoare din partea Armatei. Acestea vor fi transportate cu aparate de zbor ale MApN.

Mai precis, se vor efectua trei zboruri cu alimente, pâine, conserve, apă, precum şi cu militari pentru ajutorarea locuitorilor, în special bătrânii, a anunţat marţi, la Buzău, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la finalul videoconferinţei cu prefecţii judeţelor aflate în stare de alertă.

Ministrul Apărării a declarat că „în două localităţi unde au fost probleme deosebite, Vâlcelele şi Brădeanu, au fost dislocate încă de astăzi, la Vâlcele pe cale aeriană, la Brădeanu cu autocamioanele, militari şi paramedici care vor rămâne locaţi până va trece viscolul care este preconizat„.

„Tot pe cale aeriană, s-a intervenit cu un elicopter MAI cu transport de alimente în comuna Vâlcele, la Brădeanu, pe roţi, la Breaza pe roţi, pentru că între timp s-a deschis drumul, iar în satul Moşeşti din comuna Robeasca urmează să efectuăm un zbor tot cu alimente. De asemenea, în comuna Balta Albă se va efectua un alt zbor imediat după cel de la Moşeşti, cu alimente, în primul rând pâine, apă şi conserve”, a mai spus Duşa.

Vicepremierul Dragnea, nemulţumit de activitatea prefectului şi a unor primari

Vicepremierul Liviu Dragnea a acuzat marţi, cu ocazia vizitei două localităţi izolate din judeţul Buzău – Vadu Paşii şi Scurteşti, „lipsa de implicare” a unor factori de decizie la nivel local, el susţinând că va lua „măsuri serioase”.

El a spus că principala problemă în perioada imediat următoare pentru care s-au anunţat din nou ninsori o reprezintă „pâinea şi alimentele”‘, la care se adaugă energia electrică. Vicepremierul a acuzat lipsa de implicare a primarului comunei Vadu Paşii care” a trimis militarii acasă în vreme ce nămeţii ajung până la streaşină”.

„Am intrat în câteva curţi cu zăpada până la streaşină, într-una din ele un bătrân nu a ieşit de două zile din casă”, a mai spus vicepremierul Dragnea.

Acesta s-a referit şi la activitatea prefectului judeţului Buzău, Gabriel Baltă, căruia i-a cerut „să lucreze aşa cum trebuie” , „să nu mai fie emotiv şi să fie aplicat în condiţiile în care deţine comanda unică”.

CITEŞTE ŞI: Judeţul Brăila, grav afectat de NINSOAREA ABUNDENTĂ. Sinistraţii au rămas fără alimente

Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Sub avertizare cod galben de viscol vor fi miercuri judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş.