STARE DE URGENŢĂ din cauza epidemiei de EBOLA. Vezi care este cea mai afectată ţară

Preşedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a decretat joi stare de urgenţă pe fondul epidemiei de Ebola, soldată până acum cu 224 de morţi în această ţară, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
31 iul. 2014, 11:35
STARE DE URGENŢĂ din cauza epidemiei de EBOLA. Vezi care este cea mai afectată ţară

Preşedintele Ernest Bai Koroma a evocat în cursul unei alocuţiuni televizate o ‘sfidare excepţională’ şi a explicat că a decretat starea de urgenţă ‘pentru a putea fi luate măsuri mai ferme în faţa epidemiei’.

Starea de urgenţă a fost decretată pentru o perioadă de 60 până la 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Şeful statului, care şi-a anulat deplasarea la summitul Africa-SUA de săptămâna viitoare, a anunţat de asemenea un set de măsuri pentru a împiedica extinderea epidemiei, între care plasarea în carantină a focarelor actuale, escortarea lucrătorilor sanitari de către forţele de securitate şi percheziţii pentru depistarea posibililor bolnavi.

Preşedintele Koroma a decretat totodată anularea călătoriilor în străinătate ale miniştrilor săi, cu excepţia ‘angajamentelor absolut esenţiale’, precum şi a tuturor reuniunilor publice, în afara celor consacrate combaterii epidemiei.

Citeşte şi Epidemia de EBOLA din Africa se EXTINDE şi riscă să AJUNGĂ şi pe alte CONTINENTE

Vineri, şeful statului va participa la o reuniune consacrată epidemiei la care vor lua parte preşedinţii din Uniunea fluviului Mano – Guineea, Liberia, Sierra Leone, Cote D’Ivoire, primele trei state fiind afectate de virus.

‘Ebola este o realitate şi trebuie să oprim propagarea ei’, a subliniat preşedintele din Sierra Leone.

De la apariţia epidemiei de febră hemoragică în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, la începutul acestui an, peste 800 de oameni au murit pe fondul contractării virusului, în cele trei ţări învecinate. Boala denumită după un fluviu din nordul actualei Republici Democratice Congo (fostul Zair), unde a fost depistată pentru prima dată în 1976, are o rată de mortalitate între 25% şi 90%.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor ori animalelor infectate. Nu există un vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.