Stare de urgenţă într-un cartier dintr-un oraş american după moartea unui tânăr de culoare

Guvernatorul statului Missouri (centrul SUA) Jay Nixon a declarat sâmbătă starea de urgenţă şi o restricţie de circulaţie de la miezul nopţii la 5.00 (10.00 GMT) dimineaţă într-un cartier din Ferguson, scenă a unor revolte după moartea în urmă cu o săptămână a unui tânăr de culoare ucis de un poliţist, informează AFP, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
17 aug. 2014, 08:17
Stare de urgenţă într-un cartier dintr-un oraş american după moartea unui tânăr de culoare

‘Am semnat un ordin de declarare a stării de urgenţă şi ordonând o restricţie de circulaţie în cartierul afectat din Ferguson’, a declarat guvernatorul într-o conferinţă de presă, în cursul căreia a fost puternic interpelat de mai multe ori.

Tensiunea în oraş a crescut de asemenea după un comunicat confuz difuzat de poliţia locală cu privire la circumstanţele decesului tânărului, bănuit de furt înainte de a fi împuşcat.

‘Dacă vrem să se facă dreptate, trebuie mai întâi să menţinem pacea’, a insistat guvernatorul.

Guvernatorul şi, după el, Ron Johnson, şeful poliţiei rutiere ce se ocupă cu menţinerea ordinii, a fost întrerupt repetat de oameni foarte furioşi.

‘Somnul nu este o opţiune, guvernator Nixon. Cerem dreptate!’, a strigat unul dintre ei. ‘Guvernatorule, trebuie inculpată poliţia pentru această crimă!’, a cerut altul.

Şeful poliţiei a spus că 40 de agenţi ai poliţiei federale (FBI) au început să bată la uşile din cartier pentru a ancheta moartea tânărului şi că el a contactat martori.

După o revenire la calm joi şi în timp ce poliţia locală este criticată pentru brutalitate, tensiunea a crescut în noaptea de vineri spre sâmbătă în orăşelul unde Michael Brown, 18 ani, a fost împuşcat mortal la 9 august de un poliţist în circumstanţe controversate.