Statele Unite au acuzat patru cetăţeni chinezi de nerespectarea sancţiunilor împotriva Phenianului

Statele Unite au acuzat patru chinezi şi o companie din China că s-au folosit de firme importante pentru a eluda sancţiunile impuse de Statelte Unite programelor privind armele nucleare şi rachetele balistice, potrivit Ministerului Justiţiei din SUA.

26 sept. 2016, 19:59
Statele Unite au acuzat patru cetăţeni chinezi de nerespectarea sancţiunilor împotriva Phenianului

Ministerul Justiţiei din SUA a informat că a făcut plângere penală împotriva companiei chineze Dandong Hongxiang Industrial Development Co. (DHID) împreună cu patru persoane pentru conspiraţie la violarea sancţiunilor şi la spălare de bani internaţională, informează Reuters.

A fost înaintată şi o acţiune împotriva a patru directori executivi, inclusiv a fondatorului firmei, Ma Xiaohong, pentru proliferare de arme de distrugere în masă, a mai informat Ministerul de Finanţe american.

SUA au acuzat DHID că a a cţionat în interesul companiei nord-coreene, Korea Kwangson Banking Corporation (KKBC) aflată sub sancţiuni americane şi ale ONU pentru susţinere a proliferării armelor de distrugere în masă.

Citeşte şi Coreea de Sud avertizează: Putem transforma Phenianul „în cenuşă”. Oraşul va fi „ras de pe faţa pământului”

Ministerul Justiţiei din SUA a informat că toate conturile bancare asociate cu firma şi companiile principale au primit sute de milioane de dolari care au trazitat Statele Unite.

Toate acestea s-au petrecut după ce, săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama şi premierul chinez Li Keqiang au ajuns la un acord, la New York, privind cooperarea în cadrul Consiliului de Securitate şi a legislaţiei, după ce Phenianul a făcut recent un test nuclear – cel mai puternic de până acum, în 9 septembrie.