Statele Unite denunţă presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova, susţinând apropierea ţării de UE

Un membru marcant al Senatului SUA şi un oficial de la Departamentul de Stat au denunţat presiunile exercitate de Rusia asupra statelor foste sovietice care încearcă să se apropie de UE, criticând interdicţia privind importurile de vinuri din R.Moldova, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

RomaniaTV.net
15 nov. 2013, 19:53
Statele Unite denunţă presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova, susţinând apropierea ţării de UE

„Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus trebuie să fie libere să îşi aleagă viitorul. (…) Din nefericire, (…) Rusia a exercitat presiuni considerabile asupra tuturor statelor din Parteneriatul Estic pentru a le descuraja să consolideze relaţiile cu Uniunea Europeană. Am asistat la interzicerea importurilor de vinuri din R.Moldova, la interzicerea ciocolatei din Ucraina, a fertilizatorilor din Belarus, iar lista continuă”, a declarat Chris Murphy, preşedintele Subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA.

În cursul audierii în Senatul SUA, Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Europene, a notat că Ucraina, R.Moldova şi Georgia au depus eforturi intense pentru a se apropia de UE, în pofida presiunilor exercitate de Rusia.

„Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au depus eforturi intense pentru aducerea structurilor judiciare şi a celor de aplicare a legilor aproape de standardele UE şi pentru a pregăti sistemele politice, economice şi energetice pentru o mai mare integrare europeană”, a explicat Nuland.

„Ucraina a adoptat peste 12 măsuri pentru armonizarea cu standardele europene, în timp ce Georgia şi R.Moldova îndeplinesc criteriile necesare semnării acordurilor de asociere. Însă Rusia a depus din greu eforturi pentru contracararea acestor acţiuni, exercitând presiuni asupra economiilor acestor ţări prin impunerea de restricţii comerciale”, a amintit Nuland, apreciind că R.Moldova şi Georgia îndeplinesc condiţiile dure pentru a primi un răspuns favorabil la Vilnius.

„Însă Ucraina mai are multe de făcut”, a precizat Nuland, în contextul în care Ucraina este supusă presiunilor pentru adoptarea unei legi care să permită tratarea în străinătate a Iuliei Timoşenko, aflată în detenţie.