Statele Unite vor rămâne în Irak şi după înfrângerea Statului Islamic

Statele Unite, la fel ca mai multe țări membre ale coaliției internaționale contra grupării Stat Islamic (SI), vor să mențină o prezență militară în Irak odată ce jihadiștii vor fi învinși, a afirmat marți un înalt oficial militar american.

12 iul. 2017, 05:42
Statele Unite vor rămâne în Irak şi după înfrângerea Statului Islamic

Locotenent-generalul Stephen Townsend, șeful forțelor coaliției, a subliniat că guvernul irakian vede cu ochi buni această eventualitate. „La fel ca Bagdadul, guvernul nostru este interesat de asta, la fel precum mai multe guverne din cadrul coaliției” care și-au exprimat interesul în acest sens, a explicat Townsend, într-o videoconferință, precizând că discuțiile pe această temă sunt în faza finală.

Generalul american „anticipează” faptul că va exista o prezență a coaliției aici (la Bagdad) după înfrângerea SI”, totuși inferioară, potrivit lui, celor 5.000 de militari americani de acum din Irak.

Washingtonul a finalizat în 2011, pe timpul președinției lui Barack Obama, retragerea trupelor americane rămase în Irak după invadarea acestei țări atunci când era condusă de Saddam Hussein. Dar forțele de securitate irakiene au fost slăbite rapid pe mandatul fostului premier irakian, Nouri al-Maliki.

Citeşte şi Avertizarea unui comandant american: Forţele irakiene trebuie să împiedice dezvoltarea unei „versiuni 2.0” a Statului Islamic

În același timp, organizația jihadistă, deja implantată de o parte și de alta a frontierei sirio-irakiene, a crescut în putere fără ca armata irakiană să-i poată stopa expansiunea.

„Ne putem uita cu toții în urmă, spre finalul anului 2011, când SUA și forțele coaliției au părăsit ultima dată Irakul, și să vedem ce s-a întâmplat în cei trei ani” care au urmat, a avertizat generalul Townsend. „Nu cred că vrem să revedem asta”, a mai spus el.