Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se va prăbuşi pe Pământ ca o minge de foc

După 7 ani petrecuţi pe orbită, structura ar putea să cadă undeva în sudul Franţei, sau în Corsica. Staţia, ce cântărește aproximativ 8,5 tone, va arde în mare parte după ce va reintra în atmosfera planetei. Tiangong-1 este prima parte a programului spaţial chinez cu acelaşi nume, care are ca scop lansarea în spaţiu a unei staţii mai mari, în 2023.  

27 mart. 2018, 07:01
Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se va prăbuşi pe Pământ ca o minge de foc

Potrivi Daily Mail, Tiangong-1 se va prăbuși pe Pământ între 30 martie și 6 aprilie, arată experții. Există o șansă foarte mare ca aceast satelit să se prăbușească într-unul dintre marile orașe ale lumii aflate la latitudinea de 43 de grade nord și 43 de grade sud.

Astfel, orașele incluse ar putea fi Roma, Beijing, Chicago, Istanbul, New York, Barcelona și Toronto.

Este cel mai probabil să lovească în aceste zone deoarece satelitul călătorește paralel cu ecuatorul la cele mai nordice și sudice puncte ale orbitei sale. Totodată, Tiangong-1 are o viteză mai redusă asupra acestor zone, mulțumită geometriei sale relativă cu Pământul, deși viteza navei spațiale chinezești rămâne constantă.

Pentru că îi ia mai mult să străbată suprafața Pământului la aceste latitudini, există un risc mai mare să se prăbușească în orașele menționate anterior.

Satelitul de 8.5 tone, asupra căruia a fost pierdut controlul în 2016, conține hidrazină. Specialiștii vor afla data exactă a impactului și locul imactului atunci când satelitul se va îndrepta spre Pământ.

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană, din Paris, sunt printre cei care montitoriazează direcția lui Tiangong-1.