Statistica dă fiori românilor: Zeci de cutremure în primele luni din 2015

Început de an zguduitor în Romania, la modul propriu. În primele trei luni ale anului s-au produs aproape 50 de cutremure, fapt fără precedent în ultimii 15 ani. Cel mai recent seism, de acum doua zile, a atins 4,9 pe scara Richter şi a fost cel mai puternic de la începutul anului.

01 apr. 2015, 03:26
Statistica dă fiori românilor: Zeci de cutremure în primele luni din 2015

Cele mai multe mişcări telurice înregistrate la începutul acestui an au avut loc în zona Vrancea. Mai exact, în perioada 21 decembrie – 22 ianuarie, în Vrancea şi Buzău, au avut loc 51 de cutremure. În aceeaşi perioadă, pământul s-a zguduit însă şi în zone unde activitatea seismică nu este la fel de frecventă. S-a întâmplat de trei ori în Banat şi câte o dată în Prahova şi Oltenia. Nouă dintre cele 56 de cutremure au atins o magnitudine de peste 4 pe scara Richter. Diferenţa este semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Vrancea, au fost înregistrate 40 de cutemure, iar, dintre acestea, doar cinci au depăşit 4 pe Richter.

Autorităţile din România SE PREGĂTESC de un CUTREMUR DEVASTATOR. Ce înseamnă „planul roşu”

Cel mai puternic cutremur din ultimul deceniu a fost cel din noiembrie anul trecut, a cărui magnitudine a ajuns la 5,7 pe Richter. Între 24 ianuarie şi 29 martie, activitatea seismică din Vrancea şi Buzău a continuat cu încă trei episoade. Cutremurul din week-end-ul trecut, cu epicentrul în zona Vrancea, a atins 4,9 pe Richter şi a fost cel mai puternic din acest an.

Seismul s-a produs la o adâncime de 141 de km şi s-a simţit în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti. Potrivit specialiştilor în domeniu, numeroase clădiri, situate mai ales în Capitală, se afla în pericol iminent de prăbuşire, în cazul unui cutremur foarte puternic. Un document oficial, redactat în 2006, precizează că 3.000 de clădiri din România au nevoie de consolidări. Dintre acestea, 600 sunt incadrate in clasa I de risc seismic.

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA: Aplicaţiile care te pot proteja în caz de cutremur

Cele mai vulnerabile construcţii sunt cele din Bucureşti, Banat şi Făgăraş, în zonele aflate sub influenţa activităţii sesimice din Vrancea. 112 imobile din Capitală, construite în prima jumătate a secolului trecut, reprezintă un pericol public în cazul prăbuşirii. Acestora li se adaugă încă 260 de clădiri, dintre care 60 au fost ridicate în secolul al XIX-lea. Dintre acestea, doar 30 au fost consolidate în ultimii 25 de ani. Potrivit site-ului riscseismic.ro, în cazul unui seism de 7 grade pe scara Richter, cele mai expuse zone din Bucureşti sunt cele din Băneasa şi Pantelimon, în timp ce zonele din Berceni şi Giurgiului prezintă riscul cel mai scăzut.

Citeşte şi CUTREMUR CU MAGNITUDINE 4.7 în România. Seismul s-a resimţit la Bucureşti VIDEO