Statuia Libertăţii în România, la Boldeşti-Scăieni

Un român stabilit în Statele Unite a construit chiar aproape de casa lui din Boldeşti-Scăeni o statuie a libertăţii în miniaturăm după celebrul monument din New York. Vestea s-a răspândit repede printre localnici, care se opresc să admire statuia.

06 iun. 2014, 08:45
Statuia Libertăţii în România, la Boldeşti-Scăieni

Cristian Petru Bălan, scriitor şi fost profesor de istorie, a emigrat în Statele Unite în 1985. Se întoarce însă în fiecare an la casa părintească, în Boldeşti Scăeni, Prahova.

„Iubesc România. Am văzut multe continente, am văzut multe ţări, dar nicăieri nu e mai frumos ca în România, e aşa frumoasă ţara noastră”, a spus Bălan.

Bărbatul s-a gândit că poate aduce aici o parte din America. Aşa că a construit o replică a Statuii Libertăţii, celebrul simbol american. El a adus materialul şi mulajul statuii, iar lucrarea a dat-o pe mâna unui meşter care a construit patru biserici şi peste 1100 de case. „Muncesc cam de două săptămâni, trei, numai la asta. Am fost trei- patru oameni şi am făcut-o repede”, a spus meşterul Victor Manta, care nu ştia până acum despre statuia originală

Localnicii sunt mândri că în localitatea lor este acum un simbol american. „Dacă această statuie va cădea, America va cădea, lumea întreagă se va prăbuşi, dar asta nu se va întâmpla niciodată”, a mai spus încrezător românul stabilit în America.

Statuia va avea parte de o inaugurare oficială, iar la eveniment au fost invitate autorităţile locale şi judeţene.