Statul a plătit alocaţii pentru 1.275 de copii morţi sau care pierduseră acest drept

Statul român a plătit alocaţii pentru 1.122 de copii care erau morţi de câţiva ani, precum şi pentru 153 de tineri care au împlinit 18 ani şi nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

03 iul. 2013, 10:55
Statul a plătit alocaţii pentru 1.275 de copii morţi sau care pierduseră acest drept

Agenţia Naţională pentru Păţi şi Inspecţie Socială a făcut o campanie de verificare a situaţiei plăţii tuturor alocaţiilor de stat pentru copii, în valoare de 42 de lei pe lună, datele preliminare arătând că statul a plătit în mod eronat alocaţii pentru 1.275 de copii decedaţi sau tineri care au împlinit 18 ani şi nu mai urmează cursurile profesionale sau liceale.

Din datele transmise de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) rezultă că pentru 1.122 de copii care au decedat s-a continuat plata alocaţiei de stat, potrivit Mediafax. Aceeaşi situaţie a fost identificată şi în cazul a 153 de tineri de peste 18 ani care pierduseră acest drept în momentul în care şi-au întrerupt studiile.

Cele mai multe plăţi de alocaţii pentru copii decedaţi au fost înregistrate în Suceava (87), Bucureşti (84), Timiş (74), Iaşi (70), Teleorman (47), Constanţa (46), Neamţ (45) şi Vaslui (40).

Doar judeţele Braşov şi Gorj nu au făcut nicio plată pentru copii decedaţi, iar judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Covasna, Giurgiu, Harghita, Maramureş, Prahova şi Vâlcea au înregistrat până în 10 cazuri fiecare.

De asemenea, judeţul Mehedinţi a avut 38 de astfel de cazuri, judeţele Hunedoara şi Ilfov au avut câte 37 de cazuri, Arad, Bihor şi Caraş-Severin câte 36 de cazuri, Botoşani – 35, Dolj şi Ialomiţa – câte 30, Argeş – 28, Vrancea – 25, Mureş – 23, Dâmboviţa şi Satu Mare – câte 21, Sibiu şi Tulcea – câte 20, Bacău şi Sălaj – câte 19, Cluj – 17, Călăraşi – 14, Galaţi – 13, Cuzău – 12 şi Olt – 11.

Cele mai multe plăţi de alocaţii pentru tineri de peste 18 ani care au abandonat şcoala au fost înregistrate în judeţele Sibiu (18), Iaşi, Alba (câte 17), Vaslui (16), Neamţ (14), Cluj (12) şi Olt (11).

Purtătorul de cuvânt de la MMFPSPV, Iolanda Stăniloiu, a declarat miercuri, că valoarea totală a prejudiciului nu a fost încă stabilită, întrucât raportul nu a fost deocamdată finalizat.

Ea a precizat că cele 1.275 de persoane pe numele cărora s-au făcut plăţi ilegale reprezintă doar 0,03% din numărul total de aproximativ 3,9 milioane de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii.

Purtătorul de cuvânt de la MMFPSPV a mai spus că întreaga sumă urmează să fie recuperată, existând trei variante prin care se poate face acest lucru: prin angajament de plată, prin menţinerea sumelor direct de la angajator sau prin executarea celor care au fraudat, de către ANAF.

Iolanda Stăniloiu a precizat că urmează să se stabilească în câte dintre aceste cazuri a fost vorba de erori şi în câte de fraudă, iar acolo unde se va stabili că a fost vorba de fraudă, va fi sesizat Parchetul.

Directorii executivi ai Agenţiilor Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială din Harghita, Hunedoara şi Cluj au declarat anterior, că statul român a plătit alocaţii pentru copii care erau morţi de câţiva ani, precum şi pentru tineri care au împlinit 18 ani şi care nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare.