Statul acordă credite avantajoase şi fonduri nerambursabile pentru firmele care creează locuri de muncă

Statul acorda din bugetul pentru somaj atat credite avantajoase, cat si fonduri nerambursabile pentru crearea de noi locuri de munca prin care sa fie angajati someri, prevede Legea nr. 76/2002. In principal, banii se dau pentru infiintarea sau dezvoltarea de IMM-uri, intreprinderi familiale sau individuale.

21 apr. 2015, 08:54
Statul acordă credite avantajoase şi fonduri nerambursabile pentru firmele care creează locuri de muncă

Firmele care vor sa creeze noi locuri de munca au posibilitatea de a primi credite in conditii avantajoase din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, scrie avocatnet.ro.

Mai exact, creditele se acorda pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi individuale/familiale, unitati cooperatiste, dar si pentru activitatile independente desfasurate de persoanele fizice autorizate.

Citeşte şi Locuri de muncă de 1 Mai pe litoral. Vezi ce se caută

„Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create, pentru o perioada de cel mult trei ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum sase luni si, respectiv, un an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei”, scrie in actul normativ mentionat.

In cazul judetelor cu o rata medie anuala a somajului peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele sunt acordate in urmatorul an calendaristic cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta BNR.

Inclusiv studentii pot sa beneficieze de dobanda de 25% din dobanda de referinta BNR, daca infiinteaza/dezvolta IMM-uri, intreprinderi individuale/familiale, unitati cooperatiste sau daca sunt PFA. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoanele in cauza trebuie sa aiba cel mult 30 de ani, sa aiba statutul de student pentru prima oara si sa urmeze cursurile de zi ale unei facultati.

Pentru a beneficia de creditele acordate din bugetul pentru somaj, beneficiarii trebuie sa indeplineasca, potrivit Legii nr. 76/2002, urmatoarele conditii:

-sa aiba cel mult 249 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca/serviciu;
-activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau in turism;
-pe cel putin 60% din numarul locurilor de munca nou-create prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii ori de unitati cooperatiste sa fie angajati someri inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
-persoanele angajate din randul somerilor sa fie mentinute in activitate cel putin trei ani;
-locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite sa nu fie unele rezultate in urma incetarii raporturilor de munca a unor angajati in ultimele 12 luni de dinaintea incheierii contractului de creditare.
Important! Au prioritate la obtinerea creditelor somerii care se obliga sa infiinteze IMM-uri, intreprinderi individuale/familiale, unitati cooperatiste sau care desfasoara activitate in calitate de PFA.

Citeşte şi Locuri de muncă în străinătate pentru şoferi. Top oferte în 2015

Se dau si fonduri nerambursabile la crearea de noi locuri de munca pentru someri

Tot din bugetul pentru somaj se pot acorda si fonduri nerambursabile pentru cei care creeaza noi locuri de munca pentru someri, mai dispune Legea nr. 76/2002.

„Fondurile (…) se acorda pentru infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, precum si activitati desfasurate de persoane fizice autorizate, care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului”, este precizat in document.

Banii sunt acordati, de asemenea, in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create. Acestia sunt acordati IMM-urilor si unitatilor cooperatiste doar daca pe noile locuri de munca sunt angajati someri, pe perioada nedeterminata, care sa fie mentinuti in activitate cel putin patru ani.

Totodata, de fonduri pot beneficia si intreprinderile individuale/familiale infiintate de someri si somerii care au dobandit calitatea de PFA.

Ce conditii trebuie respectate la acordarea creditelor si a fondurilor

Atat beneficiarii creditelor, cat si cei ai fondurilor nerambursabile trebuie sa contribuie cu cel putin 25% din valoarea proiectului de fezabilitate depus.

„Creditele in conditii avantajoase si fondurile nerambursabile se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis”, mai scrie in Legea somajului. In acelasi timp, beneficiarii sunt obligati sa mentina locurile de munca nou-create cel putin cinci ani.

Creditele sau fondurile se pot acorda intreprinderilor familiale proportional cu numarul membrilor acestora. Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale si PFA le pot primi proportional cu numarul persoanelor angajate sau pentru finantarea propriului loc de munca.

„Intreprinderile familiale, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale si persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati economice pot primi credite, in conditii avantajoase, daca cel putin unul dintre membrii intreprinderii familiale, respectiv intreprinzatorul titular al unei intreprinderi individuale si persoana fizica autorizata sunt asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj si au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei solicitarii creditului”, dispune actul normativ. In acelasi timp, beneficiarii mentionati pot primi fonduri derambursabile daca cel putin unul dintre membrii IF, intreprinzatorul titular al II si PFA au realizat un stagiu total de cotizare la somaj de cel putin 24 de luni.

Daca cei care primesc credite pot cere din nou un astfel de ajutor, actul normativ nu prevede aceeasi posibilitate si pentru fondurile nerambursabile: „Beneficiarii de credite in conditii avantajoase pot solicita din nou credite din bugetul asigurarilor pentru somaj daca au achitat integral creditele in conditii avantajoase obtinute anterior, inclusiv dobanzile aferente. Beneficiarii unui fond nerambursabil nu mai au dreptul sa primeasca un nou fond nerambursabil”.