Statul Islamic a ajuns în Republica Moldova. Unsprezece persoane au fost reţinute VIDEO

Unsprezece persoane care intenţionau să plece în Siria şi să se alăture grupării Statul Islamic au fost reţinute, miercuri, la Chişinău.

27 mai 2015, 13:38
Statul Islamic a ajuns în Republica Moldova. Unsprezece persoane au fost reţinute VIDEO

Suspecţii au fost depistaţi într-o casă din Chişinău. În grup se aflau şi femei şi copii, care aveau rolul să formeze un paravan pentru bărbaţii ce voiau să se alăture jihadiştilor din Siria.

Potrivit poliţiei moldovene, suspecţii racolau susţinători ai teroriştilor şi. colectau bani pentru finanţarea grupării, potrivit România TV

Citeşte şi Culmea terorismului: Statul Islamic dă MISIUNI SINUCIGAŞE pe PILE

În urmă cu câteva zile, oficialii moldoveni au reţinut un alt grup de adepţi ai Statului Islamic. Suspecţii proveneau din Federaţia Rusă și Tadjikistan şi voiau să ajungă tot în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor.

Marţi au fost efectuate percheziții la acest domiciliu unde au fost depistate patru persoane și trei copii, potrivit publika.md. Primul scop al acestor persoane era sa ajungă în Siria, de partea Statului Islamic pentru a participa la conflict, iar a doilea încă se investighează.

Prima pereche este un bărbat din Daghestan și o minoră cecenă. După cum a declarat, fratele acestuia a decedat în Siria, tot de partea Statului Islamic. El era însoțit de o minoră de 16 ani, de origine cecenă. Persoana respectivă a venit în Republica Moldova din Norvegia pe 24 aprilie 2015. Ce au făcut aceste persoane în aceasta perioada în țară, urmează să aflăm. Această pereche a fost expulzată în Federația Rusă.

Referitor la cea de a doua pereche, femeia venise din Franța, aceasta având permis de ședere acolo, iar bărbatul este de origine cecen, dar deținea asupra sa un pașaport fals al Republicii Tadjekistan. Bărbatul a declarat că a participat anterior în conflictul din Siria. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre ceea ce s-a întâmplat acolo.

Celelalte şapte persoane care figurau că au trăit în această locuință sunt documentate pentru a afla unde se află. În primul rând, se va porni o colaborare internațională amplă cu alte state din care au proveniență aceste persoane. Deocamndată, două persoane au fost expulzate, iar femeia cu cei trei minori este sub atenția poliției, și bărbatul este în custodia Centrului pentru migrație.