Statul Islamic ameninţă Rusia: „Sângele se va întinde ca un ocean”

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a publicat o înregistrare video în care amenință că va ataca Rusia 'foarte curând', a anunțat grupul de monitorizare a website-urile islamiste SITE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

12 nov. 2015, 14:59
Statul Islamic ameninţă Rusia: „Sângele se va întinde ca un ocean”

Al-Hayat Media Center, divizia media în limbi străine a Statului Islamic, a realizat și dat publicității o înregistrare video în limba rusă în care se afirmă: ‘Curând, foarte curând, sângele se va întinde ca un ocean’, a menționat SITE.

Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria la 30 septembrie în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad împotriva grupărilor teroriste, între care și organizația jihadistă Statul Islamic. Occidentul acuză însă Rusia că bombardează mai mult poziții ale opoziției moderate siriene.

Anterior, gruparea SI a mai lansat apeluri la atacarea Statelor Unite și a Rusiei ca ripostă după loviturile aeriene asupra pozițiilor jihadiștilor din Siria.

Citeşte şi Statul Islamic cheamă la JIHAD împotriva ruşilor şi americanilor

Oficiali din serviciile de spionaj occidentale estimează că gruparea jihadistă a plasat o bombă în avionul Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet (cunoscută și sub numele de Kogalâmavia), prăbușit pe 31 octombrie în peninsula egipteană Sinai. Filiala egipteană a SI a revendicat responsabilitatea la câteva ore după incident.

Avionul implicat în accident efectua o cursă charter turistică între stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh și orașul rus Sankt Petersburg. A decolat la ora locală 05:51, iar contactul radar a fost pierdut 23 de minute mai târziu, când avionul se afla la o altitudine de aproape 9.400 de metri. La bord se aflau 217 pasageri (214 ruși și 3 ucraineni) și 7 membri ai echipajului. După pierderea contactului radar avionul a intrat într-un picaj abrupt. Anterior, comandantul transmisese turnului de control că are probleme cu echipamentele de comunicație.

Serviciile de securitate ruse au informat că vor analiza înregistrarea video difuzată joi de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în care aceasta amenință că va ataca Rusia ‘foarte curând’, a anunțat joi seară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.