Statul român, obligat să plătească despăgubiri de 11.000 de euro unei femei bătute de un poliţist

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că o româncă agresată de poliţie să primească despăgubiri de 11.000 de euro de la statul român. Incidentul a avut loc în urmă cu 14 ani la Predeal, iar femeia chemase poliţia în ajutor, în urma unei altercaţii. Culmea este că după acest incident, poliţistul acuzat că a lovit-o a fost avansat.

08 mai 2015, 10:04
Statul român, obligat să plătească despăgubiri de 11.000 de euro unei femei bătute de un poliţist

Pe data de 3 ianuarie 2001, Catalina Doiciu a ajuns la Politia Predeal impreuna cu logodnicul ei, care avusese o altercatie cu un taximetrist in gara. Pentru ca politistii se manifestau violent fata de logodnic, Catalina Doiciu, de 19 ani la acea data, i-a luat apararea acestuia, motiv pentru care a luat si ea bataie de la politistul L.I, sub privirile altor patru colegi de breasla. Bataia a fost suficient de serioasa, incat sa necesite 14 zile de ingrijiri medicale. Conform certificatului medico-legal, Catalina Doiciu a suferit un traumatism cranian, multiple lovituri si contuzii ale fetei si piramidei nazale

Tanara a facut plangere impotriva politistului care a batut-o, iar aceasta ajuns pe rolul Parchetului Militar. „Rezultatul cercetarii Parchetului militar a fost ca tanara de 19 ani ar fi sarit sa-l bata pe politist, motiv pentru care el i-ar fi dat o singura palma”, iar politistul a primit o simpla amenda administrativa pentru „lipsa de gravitate a faptelor”, potrivit unui comunicat al asociatiei pentru drepturile omului APADOR-CH.

Amenda a fost anulata ulterior, iar politistul a fost avansat in functia de agent sef principal.

Toate demersurile facute de Catalina Doiciu in justitia din Romania nu au dat niciun rezultat, asa ca in 2008 a apelat la CEDO. „In decizia de azi CEDO a constatat o incalcare a articolului 3 din Conventia europeana a drepturilor omului, in sensul ca Anca Doiciu a fost batuta de politistul respectiv, fapta pentru care nu exista nicio scuza. Curtea a afirmat ca si in cele mai dificile circumstante, cand e vorba de lupta impotriva terorismului, Conventia interzice tratamentele inumane si tortura, cu atat mai mult in cazul in care victima l-ar fi ‘provocat’ pe respectivul politist„, se precizeaza in comunicatul APADOR-CH.

De asemenea, CEDO a mai constatat ca ancheta facuta in Romania a fost ineficienta si ca a durat prea mult. In plus, Curtea sustine ca este greu de inteles de ce nu a fost tras la raspundere politistul si cum de a fost anulata pana si amenda administrativa.

Femeia va primi despagubiri in valoare de 11.000 de euro, plus cheltuieli de judecata de la statul roman.