Stelian Ion, despre modificările aduse OUG 92: În loc să corectăm, noi demolăm

Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri că a fost încălcat avizul Comisiei de la Veneţia prin modificările adoptate în Comisia specială privind legile Justiţiei la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018.

RomaniaTV.net
07 nov. 2018, 16:33
Stelian Ion, despre modificările aduse OUG 92: În loc să corectăm, noi demolăm

„Aveam, astăzi, posibilitatea să corectăm foarte multe neajunsuri din legile Justiţiei, aveam posibilitatea să punem în acord legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Din 9 -10 recomandări, au fost puse în acord doar vreo două puncte. În rest, toate chestiile esenţiale din acele recomandări, cum ar fi renunţarea la Secţia specială, cerute explicit de Comisia de la Veneţia, o procedură mai echilibrată de numire a procurorilor de rang înalt, renunţarea la interzicerea sau interdicţiile puse judecătorilor şi procurorilor cu privire la libertatea lor de exprimare, toate acestea nu au fost avute în vedere. De aceea spunem foarte clar că în loc să respectăm avizul Comisiei de la Veneţia, noi astăzi l-am încălcat”, a afirmat Stelian Ion după şedinţa Comisiei speciale, condusă de Florin Iordache.

El a spus că introducerea amendamentului privind eliberarea din funcţie a magistraţilor pe motivul nerespectării criteriului de bună reputaţie agravează situaţia legilor Justiţiei.

„Vă dau un exemplu de prevedere care mai mult agravează situaţia legilor Justiţiei şi situaţia României în raport cu Uniunea Europeană şi cu partenerii noştri: s-a prevăzut astăzi un nou caz de excludere a magistraţilor, de eliberare din funcţie pentru simplul motiv al nerespectării criteriilor de reputaţie. Deci, de acum înainte, doar pe chestiunea unei reputaţii, care este una total generală, foarte neclară, evazivă, vor putea fi eliminaţi din sistem acei procurori şi judecători incomozi. Dacă se va considera că ai încălcat o decizie a Curţii Constituţionale sau că ai avut o anumită conduită ce îţi strică reputaţia, tu vei putea fi, ca magistrat, exclus din magistratură, ceea ce este inimaginabil pentru un sistem judiciar corect”, a explicat Stelian Ion.

Acesta a adăugat că în comisie nu s-a ţinut cont nici de recomandarea Comisiei de la Veneţia ca avizul CSM să fie obligatoriu la numirea şi revocarea procurorului de rang înalt.

„Ca atare, pe zi ce trece ne înfundăm tot mai mult. În loc să corectăm, noi demolăm şi este foarte clar că puterea actuală, sub pretextul unei suveranităţi prost înţelese a României, legiferează în interes contrar României şi contrar Justiţiei noastre”, a susţinut deputatul USR.

Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie şi în cazul neîndeplinirii condiţiei privind buna reputaţie, a decis, miercuri, Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, adoptând un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018. Discuţiile asupra OUG vor continua luni, de la ora 11,00, Iordache precizând că raportul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor miercurea viitoare.

Comisia Iordache: Judecătorii şi procurorii, eliberaţi din funcţie dacă nu îndeplinesc condiţia bunei reputaţii