Comisia Iordache a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. DNA: Toate dosarele de abuz din 2017 ar fi închise UPDATE

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, luni, modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II, aşa cum a propus ministrul Justiţiei Tudorel Toader. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. DNA precizează într-o reacţie că niciuna dintre cele 215 infracţiuni de abuz în serviciu trimise în judecată anul trecut nu a fost săvârşită în folos personal, deci toate aceste dosare ar fi închise. 

RomaniaTV.net
02 iul. 2018, 07:17

UPDATE Articolul de redefinire a abuzului în serviciu a fost adoptat în Comisia Iordache. A fost păstrat pragul de un salariu minim brut pe economie,informează România TV.

S-au înregistrat 13 voturi pentru, 7 împotrivă şi o abţinere. 

Abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii sau aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern, a decis luni Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei.

„Dispoziţiile alineatelor (1) şi (2) nu se aplică în cazul elaborării, emiterii sau aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”, precizează amendamentul adoptat de parlamentari, care se referă la articolul 297 privind abuzul în serviciu.

Alineatul 1 prevede, conform formei adoptate luni de comisie: „Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă„.

Potrivit alineatului 2, care rămâne nemodificat: „Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA„. 

__________________

UPDATE Reacţia DNA

DNA precizează într-un comunicat de presă că niciuna dintre cele 215 infracţiuni de abuz în serviciu trimise în judecată anul trecut nu a fost săvârşită în folos personal, deci toate aceste dosare ar fi închise.

„Având în vedere propunerea formulată de Ministerul Justiției pentru modificarea art. 297 din Codul penal privind infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii din cadrul DNA au realizat o evaluare a impactului pe care această modificare le va avea asupra investigațiilor penale, în situația în care va intra în vigoare.

Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiției ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege. Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției.

Astfel, infracțiunea de abuz în serviciu ar urma să fie definită ca „fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

În prezent infracțiunea de abuz în serviciu este definite drept “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos ( adică îndeplinește prin încălcarea legii – conf. Deciziei 405/2016 a CCR) și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Din analiza făcută la nivelul DNA au rezultat următoarele: 

a) Impunerea condiției ca fapta să fie săvârșită în scopul obținerii unui folos de către funcționarul public sau de o persoană apropiată acestuia restrânge extrem de mult domeniul de aplicare a infracțiunii.

Spre exemplu, în cursul anului 2017, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a unor inculpați pentru săvârșirea a 215 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Din analiza preliminară a acestor cauze, realizată până în acest moment, nu a fost identificat niciun dosar în care autorul să fi urmărit obținerea unui folos personal, astfel încât includerea condiției suplimentare ar putea avea ca efect dispunerea de soluții de achitare în toate dosarele cu care a fost sesizată instanța pentru săvârșirea acestei infracțiuni, inclusiv în situațiile unde s-au dispus deja condamnări definitive. Similar, vor fi adoptate soluții de clasare în dosarele aflate pe rolul organelor de urmărire penală având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

Astfel, indiferent de gravitatea încălcării legii sau de cuantumul prejudiciului, faptele funcționarilor publici nu vor mai atrage răspunderea penală. 

Spre exemplu, fapta funcționarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziție publică supraevaluat ori dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcționarul acționează cu intenția de a încălca legea și chiar dacă aceste fapte pot produce consecințe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului, așa cum există numeroase exemple în practica judiciară.

Considerăm că o asemenea modificare nu este oportună, având în vedere nevoia de a proteja în mod eficient valori sociale importante, precum integritatea patrimoniului public care poate fi afectat de actele funcționarilor publici cu încălcarea legii.

O modificare de asemenea importanță, care răstoarnă viziunea constantă a Codului penal cu privire la răspunderea funcționarilor publici și care nu corespunde vreunei observații a Curții Constituționale, ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample în societate, în urma unei analize atente a tuturor consecințelor posibile.

b) Cerința ca prejudiciul să fi fost constatat în mod definitiv prin act al organului competent restrânge și mai mult sfera potențială de aplicare a infracțiunii și încalcă mai multe prevederi constituționale.

Prin introducerea unei asemenea condiții în conținutul infracțiunii se creează premisele ca efectuarea actului de justiție să poată fi împiedicată de către persoane din afara sistemului judiciar. Spre exemplu, dacă organul de urmărire penală este sesizat că un ministru a săvârșit o faptă de abuz în serviciu, trimiterea în judecată ar fi condiționată de existența unui act constatator al prejudiciului întocmit de un organ care se poate afla în subordinea sau sub influența acestui ministru.

Singurul organ competent să constate elemente de fapt care intră în conținutul unei infracțiuni este instanța de judecată. Numai judecătorul, analizând probele administrate și făcând aplicarea legii, poate stabili în mod definitiv dacă o anumită faptă a produs sau nu un prejudiciu, iar acest raționament nu poate fi condiționat de existența unui act administrativ anterior hotărârii judecătorești.

Prevederea este contrară dispozițiilor art. 124 alin. 3 din Constituție, care prevăd că judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Dacă legea sancționează o anumită fapta, decizia judecătorului nu poate depinde de manifestarea de voință a unui organ administrativ.

De asemenea, textul propus nu respectă cerințele constituționale de previzibilitate a legii, în condițiile în care nu indică organele care ar avea competența să constate existența prejudiciilor.

c) Reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracțiune va avea ca efect reducerea semnificativă a termenelor de prescripție a răspunderii penale, de la 8 ani la 5 ani.

În condițiile în care aceste fapte sunt în mod uzual descoperite la mult timp după săvârșirea lor, de obicei după schimbarea conducerii instituțiilor publice, iar probatoriul administrat pentru dovedirea infracțiunii de abuz în serviciu este deosebit de complex, vor exista numeroase situații în care tragerea la răspundere penală va fi împiedicată ca urmare a intervenirii prescripției, atât în cauze aflate în curs de urmărire penală, cât și pe rolul instanțelor, urmând să se înregistreze numeroase soluții de clasare și încetare a procesului penal.

Prezenta evaluare a fost transmisă la data de 2 iulie 2018 către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat DNA. 

________________

UPDATE Senatorul PNL Alina Gorghiu a propus ca lucrările Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei să fie suspendate o oră, pentru ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să fie prezent. Preşedintele Comisiei, Florin Iordache, a spus că ministrul se află în concediu, iar atribuţiile i-au fost delegate secretarului de stat Sofia Moţ.

„E cazul să suspendăm lucrările pentru o oră, o oră şi jumătate, să vină domnul Toader să spună despre ce e vorba în propoziţie”, a spus Alina Gorghiu.

În replică, Iordache a spus: „În acest moment este în concediu. (…) Am epuizat acest subiect”.

Tudorel Toader anunţase luni dimineaţă pe pagina lui de Facebook că azi merge sî viziteze penitenciarele din Bacău şi Focşani, unde caută soluţii pentru amenajarea arhivelor.

„Astazi voi vizita penitenciarul Bacau si posibilele amplasamente pentru arhiva aferenta Curtii de Apel Bacau.

In egala masura, dupa ce am vizitat sectiile exterioare de la Tuchilesti, apartinand de penitenciarul Braila, respectiv Sendreni, apartinand de penitenciarul Galati, tot astazi voi vizita penitenciarul Focsani, pentru a vedea posibilele amplasamente pentru arhiva aferenta Curtii de Apel Galati !

In domeniul justitiei documentele se pastreaza timp de 90 de ani.

Din datele primite de la instante si parchete, in prezent, avem aproximativ 473 de km documente de arhivat in conditii corespunzatoare !”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a cerut suspendarea şedinţei până când Comisia de la Veneţia transmite un punct de vedere cu privire la modificările aduse Codurilor penale, solicitare respinsă prin vot.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că membrii Comisiei de la Veneţia s-au pronunţat cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu. 

_______________

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisia Iordache, a publicat forma articolului privind abuzul în serviciu pe care spune că a primit-o de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”

Forma aflată acum în vigoare a articolului 297 din Codul Penal, Abuzul în serviciu:

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Stelian Ion susţine că, dacă se adoptă această formă, Liviu Dragnea scapă de acuzaţii.

„Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant statutul de Stat Mafiot”, a scris Stelian Ion pe Facebook, unde a ataşat şi articolul propus de Tudorel Toader.

_______________

Propunerea formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de introducere a unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este justă, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Vicepreşedintele Comisiei Iordache atrage însă atenţia că în spatele acestei propuneri s-ar putea ascunde altele, care vor schimba radical situaţia.

Stelian Ion priveşte cu scepticism propunerea ministrului Justiţiei privind pragul pentru abuzul în serviciu: „Ni se pare justă, numai că nu avem o argumentaţie din partea ministerului. E foarte important să vedem care sunt argumentele care au stat la baza acestei alegeri”, a declarat Stelian Ion la RFI, potrivit News.ro.

„Pe de altă parte, nu ne-a spus ministrul Justiţiei dacă este singura modificare pe care vrea s-o aducă acestui text care incriminează abuzul în serviciu, pentru că e posibil să dorească introducerea unui prag şi în acelaşi timp să facă şi alte modificări în ce priveşte condiţiile pentru angajarea răspunderii penale pentru abuz în serviciu. Spre exemplu, dacă se va spune că fapta pentru a fi infracţiune trebuie să fie săvârşită în scopul dobândirii unui folos material pentru sine, lucrurile se schimbă radical, indiferent că există sau nu un prag. Deci trebuie să fim foarte atenţi să nu fie o variantă mult mai rea decât cea pe care ne-am imaginat-o de la bun început, cu un prag mare”, a afirmat el.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat duminică seară la România TV că propunerea ministerului este să existe un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu a cărui valoare să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie.