STENOGRAME DNA. Şova: În epoca post Victor, toată lumea merge cu mine/ Hrebenciuc: Boss, să nu fie Liviu

Deputatul Viorel Hrebenciuc i-a promis senatorului Dan Şova că îl va susţine să devină preşedinte al PSD, în dauna contracandidaţilor Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, dacă Şova va face demersuri pentru adoptarea unei legi prin care să fie dezincriminată o faptă penală de care este acuzat Hrebenciuc, potrvit Agerpres.

20 oct. 2014, 16:07
STENOGRAME DNA. Şova: În epoca post Victor, toată lumea merge cu mine/ Hrebenciuc: Boss, să nu fie Liviu

Potrivit stenogramelor DNA, în data de 17 octombrie Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.

De această lege urma să beneficieze şi deputatul Miron Mitrea, condamnat recent de instanţa supremă.

‘Viorel Hrebenciuc:…Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia.

Dan Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Dan Şova: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar… (…)

Viorel Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid.Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

Dan Şova: Partidul merge’.

***

Procurorii mai notează că, în acelaşi context, Dan Şova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al PSD, în dauna contracandidaţilor Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Cei doi au discutat pe larg despre candidatura lui Dan Şova la funcţia de preşedinte al PSD la începutul anului 2015, prilej cu care Hrebenciuc l-a asigurat în mod repetat de susţinerea sa în raport cu ceilalţi contracandidaţi.

De asemenea, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va convinge mai mulţi membri ai PSD, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină, după cum reiese din următoarele fragmente ale discuţiei:

‘Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.(…)

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…

Dan Şova: Dar ce facem cu Vali? (…)

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss. (…)

Dan Şova: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

Viorel Hrebenciuc: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme. (…)

Dan Şova: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

Viorel Hrebenciuc: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian, îi hrăneşti orgoliul şi (…)’.

Senatorul PSD Dan Şova a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este urmărit penal şi deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc.