STENOGRAME.Hrebenciuc: E legea 78 făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii/Şova: Modificaţi-o

Senatorul Dan Şova a discutat cu deputatul Viorel Hrebenciuc despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenţei politice de către liderul unui partid în scopul obţinerii unui folos necuvenit, susţinând că această modificare trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei ''cu inteligenţă'', se arată în stenogramele DNA, potrivit Agerpres.

20 oct. 2014, 16:15
STENOGRAME.Hrebenciuc: E legea 78 făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii/Şova: Modificaţi-o

Potrivit documentului, discuţia dintre cei doi s-a purtat şi în contextul în care Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni, concluzionând că, întrucât acesta era ”un demers controversat”, nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Procurorii susţin că Dan Şova a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele PSD îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care are calitatea de suspect.

‘Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef…

Dan Şova: De partid.

Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

Dan Şova: Da, da. (…)

Viorel Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…

Dan Şova: Nu, codul integrităţii…

Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – ca sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

Viorel Hrebenciuc: Exact.

Dan Şova: Modificaţi legea.

Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi
avantajul tău.

Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta”, se arată în stenogramele DNA.