Stephen Hawking despre detectarea undelor gravitaţionale: „S-a descoperit o nouă formă de a privi Universul”

Celebrul fizician britanic Stephen Hawking a afirmat joi că detectarea undelor gravitaționale - ultima dintre predicțiile făcute de Albert Einstein în Teoria Relativității Generale care nu fusese dovedită practic - deschide calea "unei noi forme de a privi Universul".

RomaniaTV.net
11 feb. 2016, 19:41
Stephen Hawking despre detectarea undelor gravitaţionale: „S-a descoperit o nouă formă de a privi Universul”

„Capacitatea de a le detecta (undele gravitaționale) poate revoluționa astronomia”, a declarat Stephen Hawking pentru BBC.

Savantul de 74 de ani, expert în problemele legate de găurile negre, a făcut aceste aprecieri imediat după ce s-a anunțat că undele gravitaționale au fost observate pentru prima oară direct de către oamenii de știință în cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Depistarea acestor unde, semnalele lăsate de marile cataclisme din Univers, constituie ”prima dovadă a unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune”, a explicat Stephen Hawkin.

”În afară de faptul că se confirmă Teoria Relativității Generale, putem spera să vedem găurile negre de-a lungul istoriei Universului. Am putea vedea chiar și vestigiile Universului primordial, în timpul Big Bang-ului” grație undelor gravitaționale, a estimat marele cosmolog.