Stephen Hawking: Găurile negre sunt pasaje spre un alt Univers

Universul nostru nu este unic, existând numeroase alte universuri, iar găurile negre sunt pasaje spre alte astfel de universuri, susține celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking într-un articol scris alături de Andrew Strominger, de la Universitatea Harvard și de Malcom Perry, de la Universitatea Cambridge și publicat în ultimul număr al revistei Physical Review Letters, informează cotidianul britanic The Independent și cel francez Direct Matin.

08 iun. 2016, 15:11
Stephen Hawking: Găurile negre sunt pasaje spre un alt Univers

Astfel, dacă un nefericit astronaut ar cădea într-o gaură neagră, el nu va rămâne blocat acolo. Desigur că nu ar putea reveni în Universul din care provine, dar va putea să se îndrepte spre un nou Univers, conform fizicianului britanic care și-a expus această teorie în cadrul unei conferințe organizate la Universitatea din Stockholm.

„Existența istoriilor alternative legate de găurile negre sugerează că acest lucru ar fi posibil (…) Gaura trebuie să fie foarte masivă și dacă se și rotește ar putea deschide un pasaj spre un alt Univers. Însă nu am putea să ne mai întoarcem în Universul nostru. Așa că, oricât de mult mi-ar plăcea ideea să zbor în spațiu, nu am de gând să încerc acest lucru”, a glumit savantul britanic.

Noua ipoteză lansată de Hawking este o încercare de a rezolva o problemă care le dă bătăi de cap fizicienilor de multă vreme: ce se întâmplă cu un obiect care trece de orizontul evenimentului unei găuri negre, locul de unde nici măcar lumina nu mai poate evada. Conform legilor fizicii, informația despre respectivul obiect trebuie păstrată, chiar dacă obiectul respectiv este distrus, iar acest paradox îi pune în încurcătură pe fizicieni de mai multe decenii.

Stephen Hawking este de părere că informația este păstrată în orizontul evenimentului, ceea ce înseamnă că nu „cade” niciodată prin gaura neagră. Astfel un astronaut care ar fi atras de o gaură neagră ar putea să nu dispară cu totul și ar rămâne, probabil sub formă de hologramă „imprimată” pe orizontul evenimentului sau ar trece prin gaura neagră și ar ieși în altă parte, probabil într-un alt Univers.

‘Dacă vreodată veți simți că vă aflați într-o gaură neagră, nu vă dați bătuți. Probabil că există o cale de ieșire”, și-a încheiat celebrul astrofizician discursul.

Citeşte şi O teorie celebră, emisă de Stephen Hawking în urmă cu 42 de ani, a fost demonstrată acum