Ştiai asta despre cartofi? 5 întrebuinţări neaşteptate ale legumei

Cartofii sunt printre cele mai consumate alimente din lume, după orez, grâu și porumb. Dar, în afară de diferitele moduri în care îi poți găti, aceștia au o mulțime de alte utilizări practice.

14 feb. 2017, 13:15
Ştiai asta despre cartofi? 5 întrebuinţări neaşteptate ale legumei

1. Elimină rugina

Cartofii pot fi surprinzător de eficienți în eliminarea urmelor ușoare de rugină de pe tacâmurile vechi sau de pe ustensilele din grădină. Datorită conținutului de acid oxalic este de ajuns să freci cu o felie de cartof pe zona cu rugină, pentru ca aceasta să se dizolve, iar metalul să își recapete strălucirea.

2. Reduce excesul de sare

Dacă ai adăugat, din greșeală, prea multă sare în supă sau în tocăniță, poți remedia cu câteva felii de cartofi, care vor absorbi excesul de sare. Tot ce trebuie să faci este să pui feliile de cartofi în oală cu zece minute înainte ca supa să fie gata. Lasă la foc mic, apoi scoate feliile, iar mâncarea ta va avea exact gustul dorit.

3. Scoate petele din piele

Dacă ai tăiat morcovi sau sfeclă roșie, ai curățat cireșe, ai gătit vinete sau ai pus mâna pe pudră de turmeric, mâinile tale se pot păta. Dar, în loc să tot insisți cu săpun – fără rezultate, folosește o singură felie de cartofi, pe care o freci pe zonele cu probleme. Vei fi surprinsă de cât de simplu este.

4. Ștampilă pentru copii

Dacă debordezi de creativitate, poți sculpta o ștampilă pentru copiii tăi. Apoi, tot ce mai trebuie să facă ei este să înmoaie suprafața ștanțată în cerneală și să însemneze toate „hârtiile oficiale” pe care le au.

5. Redă strălucirea argintului

Nu mai este nevoie să cumperi soluții scumpe pentru curățarea argintului. Câteva felii de cartofi vor face minuni, fără efort. Crestează 2 cartofi medii, pune-i într-un vas acoperiți cu apă, pune pe foc și, când dă în clocot, oprește flacăra. Lasă argintul în apa aceea timp de o oră. Apoi, freacă bijuteriile cu o periuță și clătește cu apă.

Trucuri antice ingenioase, care au fost uitate