Stimulente fiscale pentru companiile care investesc în educaţie

Guvernul intenţionează să introducă stimulente fiscale pentru companiile care investesc în educaţie, pe lângă decizia de a acorda avantaje firmelor care fac investiţii în cercetare-dezvoltare, în condiţile în care o astfel de măsură, aplicată în urmă cu 15 ani în sectorul IT, s-a dovedit eficientă, a declarat, luni, vicepremierul Costin Borc, la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România.

09 mai 2016, 08:26
Stimulente fiscale pentru companiile care investesc în educaţie

În anul 2004, Guvernul a introdus o măsură prin care angajaţii care creează programe pentru calculator sunt scutiţi de la plata impozitului pe salarii. Între timp, sectorul IT a devenit una dintre cele mai importante activităţi din economia românească. Anul trecut, sectorul informatică şi comunicaţii a ajuns să contribuie cu 5,6% la formarea produsului intern brut (PIB) al României, în timp ce agricultura are o contribuţie de doar 4,2%.

„Vrem să stabilim stimulente fiscale pentru ca noi companii să investească în educaţie. Când vorbim despre deduceri fiscale, nu vreau să vorbesc că în celelalte guverne în termeni populişti. (…) Sunt măsuri care s-au luat acum 15 ani în IT”, a afirmat Borc.

Potrivit stiripesurse.ro, vicepremierul, care este şi ministru al Economiei, a repetat că măsura va fi introdusă şi pentru sectorul de cercetare-dezvoltare şi consideră că va avea un impact pozitiv în economie.

„Încercăm să stabilim cadrul fiscal. Deducerile fiscale sunt esenţiale pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare. (…) Aceste măsuri vor aduce mai mulţi bani economiei”, a menţionat vicepremierul.

„Nu vreau ca România să rămână ca o destinaţie low-cost. Dezvoltând cercetarea şi dezvoltarea, vom dezvolta centre de inginerie, de excelenţă. Vreau să atragem investitori care să stimuleze inovaţia”, a completat Costin Borc.

Citeşte şi: Cioloş, la „Ora prim-ministrului”, pentru „Probleme grave din sistemul de educaţie încă nerezolvate”