Ştirea are face înconjurul lumii. A fost asasinat la 35 de ani, rezultatele anchetei sunt concludente

Un jurnalist mexican a fost asasinat, vineri seară, în Quintana Roo, în estul Mexicului, fiind al şaselea jurnalist împuşcat în 2018 în această ţară, scrie AFP.

RomaniaTV.net
01 iul. 2018, 07:22
Ştirea are face înconjurul lumii. A fost asasinat la 35 de ani, rezultatele anchetei sunt concludente

José Guadalupe Chan, în vârstă de 35 de ani, se afla într-un bar din comunitatea indigenă Felipe Carrillo Puerto când a fost atacat. „Moartea sa a fost provocată de gloanţe”, a anunţat biroul procurorului din Quintana Roo într-un comunicat.

Jurnalistul lucra pentru un săptămânal online, Playa News, care acoperea evenimente de actualitate în Riviera Maya, zona turistică vecină celebrei staţiuni balneare Cancun.

Un prieten al ziaristului care se afla la faţa locului a declarat pentru Playa News că bărbatul intrat în bar, s-a apropiat de Chan şi a tras asupra lui de trei ori.

Ultimul articol al lui Chan apărut vineri era despre moartea dintr-un oraş vecin a unui partizan al Partidului revoluţionar instituţional (PRI), multă vreme la putere în Mexic.

Moartea lui José Guadalupe Chan a survenit chiar înainte de alegerile prezidenţiale, legislative şi locale care au loc duminică.

Campania pentru aceste alegeri este de departe cea mai sângeroasă pe care a cunoscut-o Mexicul, cu 136 de oameni politici asasinaţi de la începutul procesului electoral, potrivit cabinetului de studii Etellekt.

Directorul platformei Playa News, Ruben Pat, a declarat pentru AFP că José Guadalupe Chan i-a mărturisit recent că a fost victima ameninţărilor şi că a cerut autorităţilor să fie protejat. José Guadalupe Chan era căsătorit şi tată a două fete, a mai precizat el.

Guvernul Statului Quintana Roo a cerut Parchetului să pornească „o anchetă completă” şi şi-a exprimat „respectul pentru libertatea de expresie”.

Comisia pentru drepturile omului din acest Stat a condamnat asasinatul şi a cerut autorităţilor să stabilească dacă acesta este legat de calitatea de jurnalist a victimei.

Biroul ONU din Mexic a condamnat de asemenea asasinatul printr-un comunicat şi a cerut autorităţilor să înceapă o „anchetă completă şi rapidă” şi să determine dacă avea legătură cu „activitatea jurnalistică” a lui Chan.

Şi organizaţia nonguvernamentală Reporters sans frontières (RSF) a condamnat „un asasinat foarte grav”. „Ştim că Chan a primit ameninţări în urmă cu şase zile şi că a încercat să obţină protecţie”, a declarat pentru AFP Balbina Flores, reprezentant al RSF în Mexic.

Mexic este una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti. Mai mult de 100 dintre ei au fost ucişi din 2000, potrivit asociaţiilor de apărare a drepturilor libertăţii de expresie.

În 2017, 11 jurnalişti au fost împuşcaţi în Mexic, potrivit datelot ONG-ului Reporters sans frontières. Mare parte dintre asasinate au rămas nepedepsite.