Stoica, despre cazul Iohannis: E EXCLUSĂ o decizie înainte de alegeri. Nu va avea emoţii nici dacă va câştiga

Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL şi ex-vicepreşedinte al PDL, a declarat, marţi, că este exclus ca instanţa să dea o eventuală decizie de incompatibilitate în cazul lui Klaus Iohannis înainte de alegerile prezidenţiale. Stoica a arătat că, în cazul în care Iohannis ar deveni preşedinte, iar eventuala decizie de incompatibilitate ar veni după alegeri, verdictul va produce efect după încheierea mandatului de şef al statului.

30 sept. 2014, 07:48
Stoica, despre cazul Iohannis: E EXCLUSĂ o decizie înainte de alegeri. Nu va avea emoţii nici dacă va câştiga

Valeriu Stoica a spus la RFI că un eventual verdict de incompatibilitate în cazul Iohannis nu s-ar aplica la aceste alegeri prezidenţiale.

„Codul de Procedură Civilă în vigoare arată ce se întâmplă într-o asemenea situaţie. Mai întâi, ar trebui să existe un raport al completului care analizează recursul, acest raport trebuie să fie comunicat celui în cauză. Este obligatoriu să nu se analizeze după aceea pe fond recursul, până nu se primeşte dovada comunicării şi în orice caz, nu înainte de 30 de zile de la comunicare. Aşadar, dacă avem în vedere aceste elemente, rezultă că o asemenea analiză practic nu mai este posibilă înainte de alegerile prezidenţiale, ea va putea să aibă loc eventual după alegerile prezidenţiale şi atunci există două variante: să se facă o analiză fără citarea părţilor sau o analiză cu citarea părţilor. Dacă este vorba de citarea părţilor, procedura va fi şi mai îndelungată. Aşadar, este exclus să avem o decizie eventual de constatare a unei incompatibilităţi înainte de alegerile prezidenţiale”, explică Valeriu Stoica.

Zi DECISIVĂ pentru Klaus Iohannis. ICCJ hotărăşte dacă acceptă recursul ANI în dosarul de incompatibilitate

Întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis devine preşedinte, iar decizia de incompatibilitate vine după alegeri, fostul ministru al Justiţiei a răspuns: „Va produce eventual efect, după ce se va încheia mandatul de preşedinte al domnului Iohannis, aşa cum spune articolul 25, alineatul 2 din legea care priveşte conflictele de interese şi incompatibilităţile”.

Potrivit lui Stoica, „textul spune că incompatibilitatea operează timp de trei ani de zile după încetarea mandatului”: „Ca urmare, mandatul acela va înceta după cinci ani. Eu cred că Iohannis nu are emoţii în primul rând pentru că decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia a clarificat lucrurile. Nu am nici un motiv să cred că acea decizie nu este conformă situaţiei din dosar. Acesta mi se pare de fapt argumentul cel mai important pentru care domnul Iohannis nu ar trebui să-şi facă probleme”.

Klaus Iohannis: „Voi candida INDIFERENT ce o să se întâmple la ÎCCJ”. Liberalul aşteaptă un termen în 2015

ICCJ urmează să anunţe marţi dacă acceptă sau nu recursul ANI în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.