Stoltenberg: NATO nu doreşte un nou Război Rece cu Rusia şi nici o nouă cursă a înarmării

NATO nu doreşte un nou Război Rece cu Rusia, a declarat marţi, la Varşovia, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru relaţii "mai pozitive" cu Moscova, relatează agenţia DPA.

31 mai 2016, 15:15
Stoltenberg: NATO nu doreşte un nou Război Rece cu Rusia şi nici o nouă cursă a înarmării

După anexarea Crimeii de către Rusia şi declanşarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, relaţiile NATO cu Moscova au ajuns la cel mai jos nivel de la terminarea Războiului Rece, iar la ora actuală ambele părţi îşi afirmă interesul militar deosebit pentru estul Europei.

Totuşi, Jens Stoltenberg a insistat, în timpul vizitei la Varşovia, că Alianţa „nu caută o confruntare cu Rusia”. „Nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmării”, a subliniat el, într-un discurs susţinut la Universitatea din Varşovia. ‘Obiectivul nostru este o relaţie mai pozitivă şi mai cooperativă cu Rusia. Trebuie cel puţin să depunem eforturi în direcţia unei relaţii mai predictibile’, a indicat secretarul general al NATO. ‘Canalele de comunicare şi dialogul politic sunt în interesul nostru’, a adăugat el, conform Agerpres.

Citeşte şi: NATO le cere aliaţilor să se pregătească în faţa „ameninţării potenţiale” a Rusiei

În prezent, Alianţa are în vedere stabilirea unei noi întâlniri a Consiliului NATO-Rusia înaintea summitului NATO, care va avea loc la Varşovia pe 8 şi 9 iulie. Reuniunile în cadrul acestui consiliu au fost suspendate de NATO după anexarea Crimeii, fiind reluate abia anul acesta în aprilie, dar întâlnirea de atunci s-a încheiat cu „grave dezacorduri” referitoare la Ucraina şi alte subiecte.

În plus, summitul NATO ar putea aduce o amplificare a tensiunilor cu Moscova, dacă Alianţa va decide desfăşurarea prin rotaţie a patru batalioane în Polonia şi statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a declarat după întrevederea de marţi cu Stoltenberg că decizia privind desfăşurarea acestor batalioane este practic luată, acum fiind în discuţie doar aspectele tehnice.

„Această prezenţă multinaţională avansată arată determinarea noastră. Ea sporeşte capacitatea noastră de descurajare (…) Va avea un efect stabilizator la frontierele NATO”, a mai declarat Stoltenberg, la Varşovia.