Strâmtoarea Ormuz este un butoi de pulbere ce poate sări în aer

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat luni Statele Unite de faptul că au transformat Golful Persic într-o ”cutie de chibrituri gata să ia foc”, potrivit postului Al Jareera, relatează Reuters.

12 aug. 2019, 17:36
Strâmtoarea Ormuz este un butoi de pulbere ce poate sări în aer

SUA au transformat Strâmtoarea Ormuz într-un butoi cu pulbere, acuză şeful diplomaţiei iraniene. Această regiune a lumii concentrează tensiunile între Statele Unite şi Iran.

Şase petroliere au fost avariate de explozii în mai şi iunie, iar Iranul a imobilizat un petrolier sub pavilion britanic, în iulie, ca ripostă faţă de imobilizarea în largul Gibraltarului a unui petrolier iranian acuzat de încălcarea sancţiunilor europene impuse Siriei, potrivit news.ro.

Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de o cincime din petrolulu mondial, este o strâmtoare ”strâmtă”, subliniază şeful diplomaţiei iraniene. ”Ea va deveni mai puţin sigură pe măsură ce prezenţa vaselor străine se intensifică”, apreciază Zarif.

”Această regiune a devenit o cutie de chibrituri gata să ia foc, pentru că America şi aliaţii săi o inundă cu arme”, apreciază ministrul iranian de Externe, pşotrvit news.ro.

Zarif a sosit în weekend în Qatar, unde s-a întâlnit luni cu emirul Tamim bin Hamad al Thani.