Străzi inundate, copaci doborâţi de furtuni violente. Alunecare de teren, în apropierea unui bloc din Sibiu

Vijelii puternice, ploi torenţiale şi inundaţii în mai multe judeţe din ţară. O alunecare de teren s-a produs, luni, pe o stradă din municipiul Sibiu, în apropierea unui bloc de locuinţe. Un mal de pământ s-a surpat pe o lungime de aproximativ cincizeci de metri, fără a exista victime.În Bistriţa Năsăud, grindina şi vijeliile au distrus zeci de acoperişuri, dar şi hectare întregi de culturi. Case inundate şi drumuri rupte de şuvoaie s-au înregistrat şi în Neamţ, unde zeci de pompieri au sărit în ajutorul localnicilor. Vremea a făcut ravagii şi la Sibiu şi Cluj.

26 iun. 2017, 19:14
Străzi inundate, copaci doborâţi de furtuni violente. Alunecare de teren, în apropierea unui bloc din Sibiu

UPDATE: Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimele ore în urma fenomenelor meteorologice periculoase manifestate sub formă de vijelii, fulgere şi precipitaţii abundente, s-au înregistrat pagube în judeţele Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Hunedoara, Mureş, Harghita şi Neamţ.

Ploaia torențială a adus probleme unor locatari de pe strada Islazului, Sibiu. Pământul de la marginea unui bloc a luat-o la vale pe aproximativ 50 de metri, peretele blocului rămânând practic descoperit.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, dar mai multe echipaje de poliţişti şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) s-au deplasat la faţa locului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Silviu Albişor, a precizat că se evaluează situaţia pentru a stabili măsurile care se impun, fiind anunţat Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Sibiu şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu pentru gestionarea situaţiei.

Cei de la Zacaria spun că infrastructura blocurilor nu a fost afectată. Totuşi, locatarii blocului din Sibiu în apropierea căruia s-a produs o alunecare de teren vor fi transferaţi în spaţii puse la dispoziţie de către dezvoltatorul imobiliar, care afirmă că în zonă a realizat patru blocuri având toate autorizaţiile necesare. În bloc sunt 18 apartamente, însă nu toate sunt ocupate.

Acoperişurile a zeci de case din localităţile bistriţene Lechiţa şi Mărişelu au fost afectate, luni seara, de grindină şi de rafalele puternice de vânt, mai multe maşini au fost avariate şi numeroşi copaci au fost rupţi sau puşi la pământ.

Potrivit news.ro, cea mai afectată localitate este satul Domneşti din comuna Mărişelu, unde vijelia şi grindina au afectat acoperişurile a aproximativ 20 de case şi mai multe autoturisme.

În cele două comune au fost mobilizaţi voluntarii serviciilor locale pentru situaţii de urgenţă pentru a înlătura efectele furtunii puternice.

Ploile torenţiale au făcut ravagii şi în Harghita. Zeci de copaci şi stâlpi de electricitate au căzut pe autoturisme şi şosele, mai multe familii au rămas fără curent, în vreme ce apa provenită în urma ploilor torenţiale de luni, din Harghita, au inundat subsolurile unei pensiuni şi ale unui bloc.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că arborii doborâţi de vântul puternic au căzut pe şosele, inclusiv pe Drumul Naţional 13A, lovind, în unele zone, locuinţe, dar şi maşini parcate în cartiere.

Potrivit Mediafax, furtuna a creat cele mai mari probleme în localitatea Sântimbru Băi, unde au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă după ce mai mulţi copaci şi stâlpi de electricitate au căzut din cauza vijeliei, la ora transmiterii acestei ştiri, intervenţiile fiind în desfăşurare. Unul dintre copacii căzuţi avea o lungime de circa 30 de metri.

Şi la Cluj-Napoca, o rupere de nori de câteva minute a inundat străzile din oraş. Iar vântul care a suflat cu putere a doborât mai mulţi copaci. Traficul rutier a fost dat peste cap zeci de minute.