Struan Stevenson, deputat în Parlamentul European: RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă

Biodiversitatea este o problemă destul de spinoasă a zilelor noastre. Dispariţia speciilor, schimbările climatice şi poluarea contribuie la distrugerea ecosistemului, iar acest lucru ar putea fi ireversibil. Europa şi-a propus mai multe ţinte pentru anul 2020, pentru a contracara efectele acestor factori asupra biodiversităţii. Una dintre soluţiile aplaudate de un membru al Parlamentului European este proiectul minier de la Roşia Montană.

RomaniaTV.net
23 oct. 2013, 11:26
Struan Stevenson, deputat în Parlamentul European: RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă

Struan Stevenson, membru al Parlamentului European şi Președinte al Intergrupului privind schimbările climatice, biodiversitatea și dezvoltare durabilă, a lăudat, pe blogul său, proiectul de exploatare de la Roșia Montană, motivând că, în final, zona va fi reabilitată şi biodiversitatea va fi sporită prin eforturile de ecologizare.

„De asemenea, dezvoltarea economică reglementată în mod corespunzător poate menține și chiar spori biodiversitatea. Acest lucru este posibil mai ales în cazul industriilor extractive și de exploatare, care sunt foarte conştiente de nevoia de transparenţă în dezvoltarea proiectelor de protecţie a mediului. Priviţi, spre exemplu, controversatul proiect de la mina de aur Roșia Montană din România, care ar putea crea peste 3.000 de locuri de muncă într-o zonă cu 80% șomaj. Au fost multe proteste cu privire la o eventuală poluare, împotriva daunelor aduse mediului și pierderii biodiversității, dar compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dornică să înlăture temerile, a depus eforturi considerabile și a investit sume consistente pentru a produce un proiect eco-friendly, care respectă biodiversitatea”, scrie Stevenson.

 

Acesta mai notează că ”RMGC s-a angajat chiar să finanţeze refacerea completă a mediului de la mina de aur Roșia Montană, finanţând inclusiv un sistem de monitorizare pe termen lung a proiectului de reabilitare. În prezent, se estimează că costul de reabilitare completă a mediului s-ar ridica la peste 135 milioane dolari, dar aceste cifre vor fi actualizate anual de către experți independenți, pe o perioadă de 16 ani, cât va dura proiectul”.

 

”Acestea sunt genul de asigurări pe care oamenii le cer în cazul în care sunt realizate proiecte de extracție la scară largă. Încă de la început, Roșia Montană Gold Corporation a pus în aplicare măsuri sau sau a venit cu propuneri să pună capăt poluării asociate în mod normal cu mineritul tradiţional, ale cărui origini pot fi găsite până la epoca romană. Îmbunătățirea calității apei în regiune a devenit o prioritate-cheie pentru companie. De asemenea, RMGC doreşte să se asigure că proiectul va avea un impact minim asupra biodiversității în faza de construcție și va produce, de fapt, o rețea de sporire a biodiversității în timpul procesului de reabilitare a minei. Aceasta este un gen de responsabilitate corporativă după modelul căreia UE vrea să realizeze obiectivele privind biodiversitatea în 2020″, încheie europarlamentarul.