Studenţii au început noul an universitar. Costoiu: Urez mult succes tuturor studenţilor şi profesorilor

Peste 450.000 de studenţii din toată ţara au început, pe 1 octombrie, noul an universitar 2014-2015, dintre care aproape 340.000 învaţă în universităţile stat pe locurile bugetate şi pe locurile cu taxă şi aproximativ 110.000 de studenţi în universităţi particulare. În anul universitar 2014-2015 vor intra în lichidare 135 de specializări/ programe universitare, după ce în anul 2013-2014 au intrat în lichidare 186.

01 oct. 2014, 05:31
Studenţii au început noul an universitar. Costoiu: Urez mult succes tuturor studenţilor şi profesorilor

Festivităţi de deschidere a anului universitar 2014-2015 au avut loc, miercuri, în Capitală, la Universitatea Politehnica, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Universitatea Tehnică de Construcţii va avea festivitatea luni.

Urez mult succes tuturor studenţilor şi cadrelor didactice care se întorc astăzi în sălile de curs, în laboratoare şi în amfiteatre. Ca în fiecare an, voi întâmpina cu emoţie ziua de azi. Pe 1 octombrie nu începem numai anul universitar, ci continuăm un efort, început acum mai bine de doi ani, de a construi o Românie corectă, pornind de la susţinerea sistemului de educaţie şi a rolului tinerilor în societatea românească. Începem anul universitar cu cel mai mare buget al educaţiei şi cercetării din ultimii ani şi cu speranţa că, în 2014-2015, vom avea rezultate mai bune decât în anul trecut„, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. Oficialul va fi prezent pe 1 octombrie la festivităţile de deschidere a noului an universitar organizate de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Oradea şi Universitatea Emanuel din Oradea.

Ministerul Educaţiei Naţionale a dispus pentru anul universitar 2014-2015 efectuarea de activităţi de control, în mod direct, precum şi în colaborare cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, pentru trei universităţi, potrivit unei hotărâri de guvern.

Cele trei instituţii care vor fi monitorizate sunt: Universitatea „Bioterra” din Bucureşti, în baza Raportului Corpului de control al ministrului Educaţiei Naţionale, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti, în baza comunicării ARACIS, ca urmare a depăşirii termenului de depunere a dosarului pentru evaluare instituţională, Universitatea „Apollonia” din Iaşi, în baza Raportului Corpului de control al ministrului Educaţiei Naţionale şi al Raportului ARACIS privind nerespectarea standardelor de calitate şi acordarea calificativului ”Lipsă de încredere”, prevede actul normativ.

Structurile şi specializările/programele de studii cuprinse în proiectul de act normativ, potrivit legii, au avut la bază: crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile de licenţă şi studiile de masterat; implicarea comunităţii academice în prospectarea cererilor sociale şi economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studenţeşti şi a programelor de studii în funcţie de aceste cereri, astfel încât să sporească în mod notabil contribuţia învăţământului superior la orientarea şi accelerarea schimbărilor din societatea noastră. În acest sens, Senatele universitare elaborează planuri strategice de dezvoltare instituţională, în special centrate pe programe de studii şi de cercetare şi încheie contracte instituţionale cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin care îşi asumă responsabilitatea publică a cheltuirii eficiente a fondurilor bugetare ce le sunt alocate„, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.