Studenţii români plătesc TAXE de ŞCOLARIZARE din ce în ce mai mari. Vezi HARTA celor mai scumpe facultăţi

În ultimii ani numărul studenţilor s-a înjumătăţit. Dacă în 2007 aveam peste un milion de studenţi la facultăţile din Romnia, astăzi doar puţin peste 500.000 încep cursurile. Rezultatele proaste de la Bacalaureat, dar şi taxele mari de şcolarizare au golit universităţile în ultimii ani. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară.

29 sept. 2014, 15:24

Constanta subfinanțare a educației cu care se confruntă România, alimentată an de an de finanțări tot mai mici alocate din bugetul de stat, a făcut sistemul de învățământ superior românesc tot mai greu accesibil pentru studenți datorită costurilor mari pe care acesta le impută, se arată în studiul ANOSR.

40% dintre studenții care se înscriu în anul I de studii abandonează studiile universitare până la finalizarea acestora, conform datelor primite de ANOSR de la universități la începutul acestui an, principalele motive ale abandonului fiind imposibilitatea financiară de a suporta costurile educației sau probleme legate de alegerea greșită a facultății din cauza neconcordanței facultăților cu așteptările studenților.

Din 21 de universități analizate, 8 dintre ele (38%) au crescut taxele de şcolarizare în ultimul an universitar.

Mai mult decât atât, analizând taxele de școlarizare din ultimii 3 ani, observăm că în 81% dintre universități au existat creșteri ale acestora. Altfel spus, aproape toți studenții la „cu taxă” din România au simțit în buzunarul propriu efectele subfinanțării educației.

Pe lângă creșterile constante ale taxelor de școlarizare, un alt aspect interesant de urmărit este legat de diferențele între taxele de școlarizare ale acelorași programe de studiu de la o universitate la alta. Deși costurile pentru organizarea unui program de studiu similar ar trebui să fie aceleași sau cel puțin la un nivel apropiat, în cele mai multe situații taxele de școlarizare pentru același program de studiu sunt foarte diferite de la o universitate la alta. Analizând situația la nivelul mai multor universități din țară, observăm că aceste diferențe nu sunt influențate de costurile reale ale programului de studiu respectiv, ci de prestigiul universității, de cererea care există pentru programul de studiu respectiv sau de poziționarea în țară a universității.

Taxele de școlarizare de la programele de Drept, licență, forma de învățământ la zi, variază între 2000 de lei – la Universitatea Româno-Americană și 3600 de lei la Universitatea Babeș-Bolyai. Practic, diferența de costuri între programul oferit de Universitatea Româno-Americană și Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să fie de 1600 de lei.

În cazul Științelor Economice, licență, forma la zi, taxa de școlarizare variază între 1500 de lei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (de stat) și Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad (privată) și 3500 de lei, deci mai mult decât dublu, la Academia de Studii Economice din București. Altfel spus, diferența de cheltuieli între programul oferit de Academia de Studii Economice din București și cele două universități din Arad ar trebui să fie de 2000 de lei.

În cazul specializării Medicină, diferența între taxele de studiu de la diferite universități din țară este și mai mare: de la 4800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, până la 9000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Cu alte cuvinte, studenții pot plăti cu până la 4200 de lei mai mult de la o universitate la altă, deși resursele investite sunt în general aceleași.

În cazul programelor de studiu de la Psihologie, diferențele sunt de la 1500 de lei, în cazul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, până la 3100 de lei în cazul Universității din București. În acest caz, vorbim de o diferență de 1600 de lei.

Și în cazul programelor de Automatică și Calculatoare sau Calculatoare și Tehnologia Informației diferențele sunt semnificative, cea mai mică taxă de școlarizare fiind tot la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – 1900 de lei, iar cea mai mare la Universitatea Politehnica din București – 4000 de lei. În acest caz, vorbim de o diferență de 2100 de lei.