Studiu. Bărbaţilor le place să şicaneze, să rişte şi să fie agresivi în trafic

Majoritatea barbatilor cu varste intre 18 si 40 de ani se ghideaza in trafic dupa zicala "daca nu risti, nu castigi", le place sa vada cat de aproape pot rula fata de masina dinaintea si le place sa ii sicaneze pe ceilalti participanti la trafic, se arata in Studiul privind atitudinile disfunctionale in trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera–PsihoTrafiQ.

24 feb. 2016, 10:28
Studiu. Bărbaţilor le place să şicaneze, să rişte şi să fie agresivi în trafic

Studiul realizat de cei doi specialisti scoate in evidenta nevoia de risc, de adrenalina si de senzational a barbatilor atunci cand se afla la volan, iar indicatorii arata ca acestia adopta un comportament mult mai agresiv decat femeile, neanticipand riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce, informează pluscomunication.eu. In acelasi timp, 88% dintre barbatii de 18-25 de ani si 70% dintre barbatii de 25-40 ani sunt de parere ca riscul de accident este minim daca au o masina buna si peste 65% dintre barbatii de 18-40 de ani recunosc ca se enerveaza atunci cand traficul e aglomerat si ca depasesc fara sa stea pe ganduri coloane de masini.

Citeşte şi Oltenii se speriară de noile radare ale poliţiei. Vitezomanii crezură că vor fi împuşcaţi VIDEO

De cealalta parte, autorii studiului cred ca femeile adopta un stil mai putin agresiv si, astfel, sunt mai putin expuse riscului in trafic, iar tinerii au o propensiune catre risc mai mare decat persoanele mature, explicatiile specialistilor fiind strans legate de indicele de maturitate rutier si de teribilismul specific varstei.

Citeşte şi Scene şocante în trafic, scandal cu pistoale. Un bărbat a ajuns la spital

„Credem ca nu doar experienta rutiera conteaza in dezvoltarea comportamentelor in trafic, ci si nivelul de educatie rutiera, informatiile la care soferii au fost expusi si modul in care acestia prelucreaza informatiile. Am observat ca femeile sunt mai precaute la volan si se ghideaza mai putin dupa instinctele primare. De cealalta parte, barbatii cu varste intre 18 si 40 de ani manifesta un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregatiti sa-si asume riscuri majore atunci cand se afla la volan, peste doua treimi din barbatii chestionati afirmand ca adopta sicanele in trafic si au o nevoie mai mare de risc si de adrenalina. In genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive si teribilismul reprezinta cele mai des intalnite elemente care produc accidente cauzate de om. Este nevoie sa intensificam educatia rutiera, mai ales in randul soferilor tineri, cu varste intre 18 si 25 de ani, prin campanii nationale de informare si prin cursuri de conducere defensiva”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.