Studiu: Cei care se simt mai tineri decât sunt de fapt au şanse să trăiască mai mult

Persoanele care uită de vârsta din buletin şi se simt cu câţiva ani mai tinere ar putea trăi mai mult. Cel puţin aşa spune un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie.

RomaniaTV.net
17 dec. 2014, 09:27
Studiu: Cei care se simt mai tineri decât sunt de fapt au şanse să trăiască mai mult

Riscul de mortalitate este mai scăzut la persoanele care se simt mai tinere decât sunt de fapt, în raport cu cele care se simt mai bătrâne decât vârsta lor reală. Este rezultatul unui studiu realizat de oameni de ştiinţă britanici despre efectele îmbătrânirii. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 6489 de persoane, a căror vârstă medie a fost d 65,8 ani.

Subiecţii au fost împărţiţi în trei grupuri: 69,6% se simţeau cu 3-4 ani mai tineri decât vârsta reală, 25,6% se simţeau exact de vârsta pe care o aveau, iar 4,8% se simţeau mai bătrâni cu ce puţin un an.

Cele trei grupuri au fost monitorizate pe parcursul a 99 de luni, timp în care rata mortalităţii a fost de 14,3% în primul grup, 18,5% în cel de-al doilea şi 24,6% în cel de-al treilea.

Potrivit studiului, publicat în revista medicală JAMA Internal Medicine, legătura între felul în care oamenii îşi percep vârsta şi mortalitatea cardiovasculă este foarte strânsă, dar nu şi cu mortalitatea cauzată de cancer.

„Mecanismele subadiacente ale acestor legături merită să fie studiate mai în profunzime, lărgind câmpul de cercetare spre o paletă mai mare de comportamente care favorizează o stare de sănătate bună, cum ar fi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, respectarea recomandărilor medicale, existenţa unui simţ al autocontrolului şi dorinţa de a trăi printre persoane care se simt mai tinere decât vârsta lor reală”, a explicat Isla Rippon, cercetătoare la University College London, coordonatoarea studiului.