STUDIU: Dinozaurii au dispărut în condiţiile unei catastrofe complexe

Impactul cu un meteorit survenit în urmă cu 66 de milioane de ani, cumulat cu schimbările climatice începute dinainte și provocate de vulcanism, ar fi reușit să pună capăt lungii domnii a dinozaurilor, au afirmat marți cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista "Nature Communications", citați de agenția France Presse (AFP).

06 iul. 2016, 11:55
STUDIU: Dinozaurii au dispărut în condiţiile unei catastrofe complexe

La sfârșitul Cretacicului dinozaurii non-aviari și trei sferturi din speciile de viață de pe planetă au dispărut. Aceasta este o extincție în masă ale cărei cauze continuă să producă dezbateri între oamenii de știință.

Cercetătorii americani au căutat să înțeleagă ce s-a întâmplat în acel moment studiind evoluțiile geologice și din lumea animală de pe insula Seymour situată în Antarctica.

Zece dintre cele 24 de specii de moluște care populau această insulă au dispărut cu mult timp înainte de căderea meteoritului peste regiunea Yucatan din Mexic, impact prezentat de multe ori drept principala cauză a dispariției dinozaurilor, susține studiul. Dispariția acestor zece specii este legată de uriașele erupții vulcanice din Deccan (vestul Indiei), care au împrăștiat în atmosferă uriașe cantități de cenușă, de pulberi și dioxid de carbon.

Însă dispariția celorlalte 14 specii de moluște este legată de momentul în care Pământul a fost lovit de acest obiect venit din cer la sfârșitul Cretacicului. Impactul a declanșat, de asemenea, un proces de încălzire globală.

„Am stabilit că extincția în masă de la finele perioadei cretacice a fost cauzată de o combinație a activității vulcanice și impactul meteoritului, dând o dublă lovitură dinozaurilor”, consideră Sierra Petersen de Universitatea din Michigan (SUA), co-autor al studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat compoziția chimică a 29 de cochilii fosilizate, ale căror organisme au trăit în perioada cuprinsă între 65,5 milioane de ani și 69 de milioane de ani pe insula Seymour.

Echipa de oameni de știință a descoperit că temperaturile din sudul oceanului Antarctic au crescut cu aproximativ 7,8 grade Celsius după erupțiile vulcanice din vestul Indiei care au durat mii de ani și au răspândit un volum uriaș de gaze toxice în aer.

Temperatura a crescut din nou brusc cu 1,1 grade Celsius aproximativ 150.000 de ani mai târziu, perioadă care corespunde cu căderea meteoritului Chicxulub din Mexic.

„Aceste noi date permit stabilirea unei legături directe între vulcanism, evenimentele consecutive impactului meteoritului și procesul de dispariției în masă — această legătură fiind reprezentată de schimbările climatice”, a explicat Sierra Petersen.

Încălzirea climatică provocată de vulcanism „ar fi putut spori presiunile asupra ecosistemului, făcându-l mai vulnerabil la sosirea meteoritului”, au dedus cercetătorii citați de agenția France Presse (AFP).

Citeşte şi Premieră ştiinţifică. Prima tumoare facială la o fosilă a fost descoperită la un dinozaur pitic din Transilvania