Studiu: Gazele eliberate de centralele de apartament conţin microparticule CANCERIGENE

Profesorul clujean Gheorghe Benga a condus un studiu din care a rezultat clar că microcentralele de apartament produc afecţiuni extrem de grave. “În afară de decesele din cauza monoxidului de carbon şi exploziilor, sunt numeroase alte efecte pe termen lung”, a explicat şeful Catedrei de Bilogie Celulară şi Moleculară a UMF Cluj pentru 7Est.ro. Nu este de neglijat nici poluarea din oraş produsă de miile de coşuri de evacuare de la centralele de apartament.

RomaniaTV.net
14 apr. 2016, 12:10
Studiu: Gazele eliberate de centralele de apartament conţin microparticule CANCERIGENE

Un studiu efectuat pe o perioadă de 15 ani de către un grup de cercetători de la Catedra de Biologie Celulară şi Moleculară a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj arată că centralele de apartament pe gaz metan produc o serie de boli extrem de grave. “Este un studiu aprofundat asupra efectelor în timp ale centralelor termice de apartament”, a explicat profesor dr. Gheorghe Benga, şeful Catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară. 

Hidrocarburi şi produşi cancerigeni

Potrivit studiului intitulat „Efectele negative multiple ale microcentralelor de apartament”, în gazele arse se găsesc hidrocarburi aromatice şi produşi cancerigeni la care nu există concentraţie maximă admisă. „Oxizii de azot produşi prin arderea gazului natural în aer şi compuşii formaţi ulterior se dizolvă în apa rezultată din arderi, formându-se aerosoli ce sunt purtaţi pe distanţe mari. Aceştia pot intra în tractul respirator al oamenilor din clădire, producând iritaţie şi inflamaţie, scăzând rezistenţa împotriva infecţiilor şi producând exacerbarea astmului şi a altor boli pulmonare”, a explicat profesorul Benga. 
Descoperirile cercetătorilor români mai arată că alţi compuşi din gazele arse – formaldehida, funinginea, radonul – sunt cancerigeni, provocând în special cancer pulmonar, scrie 7est.ro.

Al doilea studiu în lucru

Grupul de cercetători de la UMF Cluj a realizat şi un al doilea studiu asupra efectelor centralelor termice de apartament. Acesta dovedeşte existenţa în coşurile de ardere ale microcentralelor de apartament a unor microparticule cancerigene care pătrund cu repeziciune în corpul uman. „Cercetările pe care le-am realizat vreme de mai mulţi ani au demonstrat prezenţa particulelor ultrafine, pe care le-am descoperit în gazele de ardere colectate de la microcentralele de apartament. Acestea sunt particule de carbon încărcate cu hidrocarburi cancerigene pe suprafaţa lor. Sunt extrem de mici şi se văd numai la microscopul electronic. Fără îndoială, au agenţi cancerigeni. Aceste particule intră în organism pe diverse căi, începând cu pielea, cu mucoasa oculară, dar mai ales pe cale respiratorie, ajungând în acest mod până în profunzimea plămânilor şi acolo trec prin membranele celulare. Fiind aşa de fine, ajung direct în circulaţia sangvină, de unde se împrăştie în tot organismul. Ceea ce am descoperit noi este confirmat şi de universităţi din Europa şi SUA. Cercetările făcute au corelat mortalitatea generală cu cantitatea de particule ultrafine”, a declarat profesor dr. Gheorghe Benga. 

Observaţiile medicilor

Profesorul clujean mai spune că inclusiv medicii au arătat, în cadrul întâlnirilor, că mulţi copii expuşi la monoxid de carbon emis de centrale au rămas cu sechele. „Foarte mulţi oameni aflaţi în vecinătatea microcentralelor s-au plâns de migrene şi de iritaţii produse de oxizii de azot. Trebuie să precizez şi o observaţie directă de-a mea. În cartierul meu s-au produs foarte multe decese în urma cancerului în apartamente sub care existau coşuri de evacuare de la centrale. Nici apartamentul unde este montată centrala nu este protejat. În cazul unui vânt puternic pe direcţie orizontală, ventilatorul centralei este dat peste cap şi nu mai poate evacua. În această situaţie, gazele intră în locuinţă. Sunt familii întregi care au murit din acest motiv şi nimeni nu scoate o vorbă”, a mai arătat prof. dr. Gheorghe Benga. 
Profesorul clujean mai explică faptul că decesele din cauza bolilor se adaugă deceselor din cauza unor explozii. “Au fost decese din intoxicaţii cu monoxid de carbon, au fost explozii, au fost morţi subite din cauza aritmiilor cardiace. Aceste morţi se adaugă celor despre care este vorba în studiu. Oamenii nu înţeleg faptul că arderea gazului natural produce mii de compuşi toxici, cancerigeni. Problema este că celulele, cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai sensibile. Efectele gazelor de la centrale asupra vieţii se văd încă din viaţa intrauterina”, a mai spus profesorul Gheorghe Benga.