Studiu: În 2019, preţurile locuinţelor vor stagna, fondurile pentru Prima Casă scad, iar ROBOR nu va depăşi 3,5%

Preţurile locuinţelor vor stagna anul viitor, la nivel naţional, în contextul în care fondurile pentru Prima Casă vor scădea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depăşi 3,5%, potrivit estimărilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX România, în parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, şi publicat luni.

RomaniaTV.net
03 dec. 2018, 12:36
Studiu: În 2019, preţurile locuinţelor vor stagna, fondurile pentru Prima Casă scad, iar ROBOR nu va depăşi 3,5%

Potrivit respondenţilor studiului, tabloul complet al pieţei imobiliare din 2019 vine atât cu estimări pozitive, cât şi cu recomandări de precauţie în tranzacţionări pentru agenţi şi clienţi.

”Pe de altă parte, analiştii estimează că în 2019 preţurile locuinţelor vor stagna, eventual pot înregistra o uşoară creştere, urmând ca până în 2022, la nivelul marilor oraşe, acestea să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică”, se arată în comunicat.

Totodată, programul „Prima casă”, cel mai important pilon de finanţare în 2018, ar putea fi încetinit, urmând a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

”Mai mult, ROBOR – cel puţin în cazul raportării la un interval de 3 luni – nu va depăşi nivelul de 3,5%. O tendinţă interesantă în marile aglomerări urbane, care s-a remarcat în ultimele 12 luni şi se va menţine şi în viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale cu potenţial în jurul centrelor de business”, se arată în comunicat.

Anul viitor, cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretenţioşi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea şi prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuinţă propus vor conta din ce în ce mai mult, consideră directorul de marketing al Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

”Vom vedea în marile oraşe primele livrări de locuinţe din noua generaţie, conceptele pregătite după criză. Bineînţeles, vor exista diferenţe de la un oraş la altul şi probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timişoara, Cluj sau Iaşi, dar şi oraşe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne aşteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă şi preţuri în curs de stabilizare”, a declarat Daniel Crainic.

Specialiştii consideră că cererea de locuinţe este în continuă creştere, fapt confirmat şi de creşterea solicitărilor pentru autorizaţii de construire – în primele şapte luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 7,6% faţă de primele şapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Odată cu majorarea cererii, în 2018 s-a remarcat inclusiv o creştere a preţurilor pentru locuinţe atât în Bucureşti, cât şi în centrele regionale: Cluj-Napoca (sub 1%, până la o medie de 1.500 euro /mp), Iaşi (+2,9%, de la 1.016 euro / mp la 1.045 euro / mp), Timişoara (+0,3%, de la 1.200 euro / mp la 1.204 euro / mp)”, se arată în comunicat.

Studiul, realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro, pe un eşantion de 300 de respondenţi din 30 de oraşe, evidenţiază tendinţele principale de pe piaţa imobliară în perioada decembrie 2017 – octombrie 2018, conform răspunsurilor a 166 de specialişti în imobiliare, la 86 de întrebări despre piaţa de profil.